20:56 22.11.2021

Тіньовий ринок праці в 2020 році потіснив контрабанду в антирейтингу найбільших за обсягом схем мінімізації сплати податків

2 хв читати
Тіньовий ринок праці в 2020 році потіснив контрабанду в антирейтингу найбільших за обсягом схем мінімізації сплати податків

Тіньовий ринок праці та виплата зарплат у "конвертах" у 2020 році призвели до найбільших втрат державного бюджету порівняно з іншими схемами мінімізації сплати податків – 110-150 млрд грн за рік, потіснивши в антирейтингу контрабанду та порушення митних правил (70-120 млрд грн за рік), йдеться у дослідженні Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Інституту соціально-економічної трансформації.

Як зазначають автори дослідження, контрабанда та порушення митних правил очолювали антирейтинг схем із мінімізації податків протягом чотирьох років.

За оцінками CASE, через контрафактну продукцію держбюджет втрачає 38-43 млрд грн за рік, через незаконне відшкодування податку на додану вартість із бюджету та фіктивне підприємництво - 24-30 млрд грн, через тіньовий ринок оренди землі – 10-46,5 млрд грн, через зловживання податковими пільгами та преференціями – 6-10 млрд грн, через викривлення бази оподаткування (приховування обсягів продажу) – 1-6,3 млрд грн.

Автори дослідження наголошують на важливості проведення інституційної реформи Державної митної служби, налагодження обміну митною інформацією з іншими країнами, підвищення матеріального забезпечення прикордонників та забезпечення ефективності Бюро економічної безпеки для вирішення таких проблем.

Окрім того, Україні слід лібералізувати архаїчне трудове законодавство, знизити навантаження на фонд оплати праці до цільового показника 20%, зазначають у CASE.

CASE також вбачає необхідність замінити "надто широку фіскалізацію" другої та третьої груп платників єдиного податку на спрощеній системі - на застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) виключно на ризикові категорії платників податків, а також радикально спростити адміністрування податків і зробити його менш уразливим до корупційного тиску через реформу корпоративного податку (податку на виведений капітал).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА