07:15 23.11.2021

МВФ схвалив виділення Україні $699 млн другого траншу stand by та продовжив програму до червня-2022

2 хв читати
МВФ схвалив виділення Україні $699 млн другого траншу stand by та продовжив програму до червня-2022

Міжнародний валютний фонд (МВФ) завершив перший перегляд програми stand by (SBA) для України та за його підсумками вирішив виділити країні другий транш $699 млн та продовжити дію програми до червня 2022 року.

Таке рішення рада директорів фонду ухвалила на засіданні у Вашингтоні в ніч на вівторок, йдеться у повідомленні на сайті.

Згідно з ним у рамках узгоджених пріоритетів політики українська влада зобов'язалася повернути податково-бюджетну політику в режим, що відповідає середньостроковій стійкості боргу, захищаючи при цьому соціально вразливі верстви населення, зміцнюючи управління доходами та знижуючи фіскальні ризики від квазіфіскальних операцій, зокрема в енергетиці.

Серед інших зобов'язань України забезпечення незалежності центрального банку та зосередження грошово-кредитної політики на поверненні інфляції до цільового рівня; забезпечення фінансового здоров'я банків, зокрема через належне управління, з метою відновлення надійного банківського кредитування приватному сектору, зазначає МВФ.

Київ також пообіцяв боротьбу з корупцією та просування судової реформи та зниження ролі держави та корпоративних інтересів в економіці з метою покращення ділового середовища, залучення інвестицій та підвищення потенціалу економіки, додав Фонд.

Він уточнив, що з урахуванням першого траншу загальні виплати в рамках stand by становитимуть приблизно $2,8 млрд за загального обсягу програми SDR2 млрд.

Рада директорів також схвалила перерозподіл виплат за програмою, більш детальні дані про яку поки що відсутні, та запит Києва на відмову від дотримання критерію ефективності грудня 2020 року за гарантованим державою боргом у світлі вже вжитих коригуючих дій.

Економічна програма України, яку підтримує МВФ, спрямована на те, щоб допомогти владі впоратися з наслідками шоку, викликаного COVID-19, підтримати відновлення економіки та просунутися вперед у проведенні важливих структурних реформ для зниження основних факторів уразливості.

Міністерство фінансів України у своєму релізі повідомило, що отримані від МВФ кошти будуть спрямовані на забезпечення макроекономічної стабільності та використані для фінансування дефіциту бюджету.

"Рішення про виділення траншу є результатом проведених нами структурних реформ і свідченням того, що наша країна рухається правильним шляхом... Наявність програми МВФ позитивно впливає на міжнародний імідж нашої країни, а також відкриває можливості для отримання фінансової підтримки від низки міжнародних партнерів", - прокоментував позитивне рішення Фонду голова Мінфіну Сергій Марченко.

Як повідомлялося, МВФ у червні 2020 року затвердив для Києва програму stand-by загальним обсягом близько $5 млрд, відразу виділивши перший транш фінансування обсягом $2,1 млрд. Було намічено чотири перегляди виконання умов програми для виділення решти чотирьох траншів. Однак обумовлений графік було порушено, а фінансування тривалий час призупинено через невиконання Україною низки зобов'язань.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА