11:29 24.11.2021

Мінінфраструктури у 2022 році очікує реалізації двох пілотних проектів концесії автошляхів у партнерстві з IFC та EBRD

2 хв читати
Мінінфраструктури у 2022 році очікує реалізації двох пілотних проектів концесії автошляхів у партнерстві з IFC та EBRD

Міністерство інфраструктури України (МІУ) у 2022 році розраховує на старт двох пілотних проектів концесії автошляхів за принципом "плати за доступність".

"Минулого року "Укравтодор" презентував шість пілотних проектів. До кінця цього року плануємо підписати договір між МІУ, "Укравтодором", EBRD та IFC, який передбачає впровадження проекту у два етапи. Перший етап, який має бути запущений у 2022 році, включає пілот на маршрутах Ягодин - Ковель - Луцьк та Харків - Дніпро - Запоріжжя", - повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, у цих проектах плата за проїзд не передбачається, оскільки партнер повертатиме вкладені інвестиції через механізм "плати за доступність", обслуговуючи утримання дороги та придорожню інфраструктуру та отримуючи за це платежі з бюджету.

"Запропонована модель будується на довгострокових контрактах щодо утримання доріг - OPRC. Тобто інвестор зобов'язується виконувати всі вимоги щодо якості, безпеки та комфорту дороги", - наголосив Кубраков.

За його словами, крім того, Мінінфраструктури працює над проектами класичної концесії: інвестор будує за свої гроші і потім повертає інвестиції за рахунок зняття плати за проїзд такою дорогою - спільно з приватним бізнесом.

"Наразі одна з великих дорожніх компаній України вийшла з приватною ініціативою на розробку техніко-економічного обґрунтування будівництва дороги за маршрутом Краковець - Львів - Броди - Рівне. ТЕО має відповісти на запитання щодо доцільності запуску платного маршруту: чи буде тут 100% приватний капітал або ж держава буде присутня у якомусь форматі", - наголосив Кубраков.

Як повідомлялося, раніше в "Укравтодорі" наголосили, що будівництво концесійних платних доріг обов'язково передбачає наявність безкоштовної альтернативи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА