13:57 24.11.2021

Уряд України погодив законопроект щодо підвищення штрафів у сферах електроенергетики та теплопостачання

2 хв читати
Уряд України погодив законопроект щодо підвищення штрафів у сферах електроенергетики та теплопостачання

Кабінет Міністрів погодив проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питань державного енергетичного нагляду (контролю).

Відповідне рішення про погодження законопроекту, що передбачає, зокрема, збільшення штрафів за порушення норм експлуатації обладнання та мереж у сферах електроенергетики та теплопостачання, а також невиконання вимог Держінспекції енергетичного нагляду, ухвалив уряд у середу.

Метою законопроекту, розробленого Міністерством енергетики, є приведення положень Кодексу у відповідність із законами про ринок електроенергії та про теплопостачання шляхом врегулювання питань, пов'язаних зі здійсненням держнагляду за технічним станом та організацією експлуатації енергообладнання та мереж, зазначається у пояснювальній записці до законопроекту.

Згідно з документом, це сприятиме забезпеченню надійного та сталого функціонування сфер електроенергетики та теплопостачання.

Крім того, зокрема, наголошується на необхідності перегляду розмірів штрафів за порушення в цих сферах, оскільки вони не відповідають сучасним вимогам і не мають каральної функції. Отже, законопроект уточнює перелік порушень, а також запроваджує збільшені штрафи на повторні аналогічні порушення протягом року.

Так, за порушення нормативних актів із технічної експлуатації обладнання та мереж у сферах енергетики та теплопостачання пропонується штраф на рівні від 1 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, у той час як у чинному Кодексі максимальний штраф становить 10 неоподатковуваних мінімумів. Водночас повторне порушення протягом року вже оподатковуватиметься штрафом від 10 до 20 н. м. За невиконання вимог Держінспекції з енергонагляду вперше буде штраф від 10 до 20 н. м., за повторне порушення - від 20 до 50 н. м.

У чинному кодексі максимальний штраф за порушення становить 10 н. м.

Такі штрафи встановлені і для підприємств електроенергетики, і для теплопостачання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА