14:50 24.11.2021

Через відмову "Нафтогазу" збільшувати обсяги пільгового газу громади зазнають збитків - АМУ про порушення меморандуму

2 хв читати
Через відмову "Нафтогазу" збільшувати обсяги пільгового газу громади зазнають збитків - АМУ про порушення меморандуму

Обсягів газу, які "Нафтогаз України" постачатиме за пільговою ціною, громадам не вистачить для проходження опалювального сезону, у зв'язку з чим Асоціація міст України змушена звернутися до уряду з проханням втрутитися в ситуацію. Про це йдеться у заяві на офіційному сайті АМУ.

"22 листопада Асоціація міст України звернулася до прем’єр-міністра з проханням втрутитися у вирішення проблеми, яка ставить під загрозу проходження опалювального сезону 2021/2022 років. Так, НАК "Нафтогаз" на власний розсуд визначила обсяги природного газу, які постачатимуться підприємствам теплопостачання за передбаченою меморандумом про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр. ціною для забезпечення теплопостачання побутових споживачів та бюджетних установ. Як прогнозували органи місцевого самоврядування, підприємства теплопостачання, а також Асоціація міст України, в окремі періоди проходження опалювального сезону таких обсягів може виявитися недостатньо", - йдеться у заяві.

Асоціація міст України звернулася до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням сприяти проведенню НАК "Нафтогаз" перерахунків обсягу газу для забезпечення теплопостачання та гарячого водопостачання побутових споживачів та бюджетних установ. В АМУ також оприлюднили лист, надісланий прем'єр-міністру.

В АМУ зазначили, що НАК "Нафтогаз" відмовилася коригувати обсяги пільгового газу, хоча опалювальний сезон у всій країні розпочався раніше.

"На прохання центральної влади, опалювальний сезон у багатьох населених пунктах розпочався набагато раніше, ніж у попередні періоди, відповідно передбачених НАК "Нафтогаз України" обсягів газу виявилося недостатньо. При цьому, НАК "Нафтогаз України" відмовився коригувати встановлені обсяги споживання природного газу. В результаті у жовтні 2021 року підприємства теплопостачання були змушені використовувати для забезпечення централізованого тепло- та гарячого водопостачання побутових споживачів і бюджетних установ природний газ, за ринковими цінами від 25 грн за 1 куб. метр і вище, що є порушенням меморандуму. Отже, підприємства теплопостачання, не маючи можливості відкоригувати тарифи на комунальні послуги, несуть збитки, джерел для відшкодування яких ні у них, ні у органів місцевого самоврядування немає", - зазначили в Асоціації.

Асоціація міст України, яку очолює Віталій Кличко, - неурядова організація, що об'єднує майже тисячу громад із усієї країни. Восени 2021 року мери міст підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 років з урядом та НАК "Нафтогаз".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА