16:23 24.11.2021

Україна отримала другий транш від МВФ за програмою stand-by у розмірі майже $700 млн

3 хв читати
Україна отримала другий транш від МВФ за програмою stand-by у розмірі майже $700 млн

Україна отримала другий транш від Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмою stand-by у розмірі SDR500 млн (спеціальні права запозичень, СПЗ) в еквіваленті $699 млн.

"24 листопада 2021 року Україна отримала другий транш від Міжнародного валютного фонду за програмою stand-by у розмірі SDR500 (еквівалент $699 млн)", – написала прес-служба Національного банку України (НБУ) у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

Згідно з повідомленням голови Нацбанку Кирила Шевченка на його сторінці у Facebook, зазначені кошти надійдуть на рахунок уряду до НБУ та збільшать міжнародні резерви.

Як повідомлялося, МВФ завершив перший перегляд програми stand by (SBA) для України і за його підсумками вирішив виділити країні другий транш $699 млн і продовжити дію програми до червня 2022 року. Таке рішення рада директорів Фонду ухвалила на засіданні у Вашингтоні у ніч на вівторок, ідеться у повідомленні на сайті.

Згідно з ним, у межах узгоджених пріоритетів політики українська влада зобов'язалася повернути податково-бюджетну політику в режим, що відповідає середньостроковій стійкості боргу, захищаючи при цьому соціально вразливі верстви населення, зміцнюючи управління доходами та знижуючи фіскальні ризики від квазіфіскальних операцій, зокрема в енергетиці.

Серед інших зобов'язань України – забезпечення незалежності центрального банку та зосередження грошово-кредитної політики на поверненні інфляції до цільового рівня; забезпечення фінансового здоров'я банків, зокрема через належне управління, з метою відновлення надійного банківського кредитування приватному сектору, зазначає МВФ.

Київ також пообіцяв боротьбу з корупцією та просування судової реформи, зниження ролі держави та корпоративних інтересів в економіці для покращення ділового середовища, залучення інвестицій та підвищення потенціалу економіки, додав Фонд.

Він уточнив, що з урахуванням першого траншу загальні виплати в межах stand by становитимуть приблизно $2,8 млрд за загального обсягу програми SDR2 млрд.

Рада директорів також схвалила перерозподіл виплат за програмою, більш детальні дані про яку поки що відсутні, та запит Києва на відмову від дотримання критерію ефективності грудня 2020 року за гарантованим державою боргом у світлі вже вжитих коригуючих дій.

Економічна програма України, яку підтримує МВФ, спрямована на те, щоб допомогти владі впоратися з наслідками шоку, зумовленого COVID-19, підтримати відновлення економіки та просунутися вперед у проведенні важливих структурних реформ для зниження основних факторів уразливості.

Міністерство фінансів України у своєму релізі повідомило, що отримані від МВФ кошти будуть спрямовані на забезпечення макроекономічної стабільності та використані для фінансування дефіциту бюджету.

"Рішення про виділення траншу є результатом проведених нами структурних реформ і свідченням того, що наша країна рухається правильним шляхом... Наявність програми МВФ позитивно впливає на міжнародний імідж нашої країни, а також відкриває можливості для отримання фінансової підтримки від низки міжнародних партнерів", - прокоментував позитивне рішення Фонду голова Мінфіну Сергій Марченко.

МВФ у червні 2020 року затвердив для Києва програму stand-by загальним обсягом близько $5 млрд, відразу виділивши перший транш фінансування обсягом $2,1 млрд. Було намічено чотири перегляди виконання умов програми для виділення решти чотирьох траншів. Однак обумовлений графік було порушено, а фінансування тривалий час призупинено через невиконання Україною низки зобов'язань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА