20:07 24.11.2021

Меморандум із МВФ декларує реформу ВРП та відбір суддів України за європейськими стандартами

2 хв читати
Меморандум із МВФ декларує реформу ВРП та відбір суддів України за європейськими стандартами

Оновлений меморандум економічної України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) містить зобов'язання щодо проведення ефективної та прозорої судової реформи, відповідно до європейських стандартів.

"Ми зміцнимо верховенство закону, забезпечивши незалежність, цілісність та підзвітність судової влади. Ми гарантуємо, що процеси відбору суддів та дисциплінарні механізми будуть керуватися та імплементуватися людьми з високою компетенцією, надійністю та сумлінністю, відповідно до європейських судових стандартів та висновків Венеціанської комісії", - йдеться у меморандумі, опублікованому в середу МВФ та Мінфіном.

У документі міститься запевнення у зміцненні всіх адміністративних процедур для підвищення рівня розгляду у судах справ щодо оскарження рішень національних держорганів та недопущення незаконного впливу на ухвалення судових рішень.

Стосовно безпосередньо реформування Вищої ради правосуддя (ВРП) як органу з відбору суддів, то, як наголошується в документі, зміни до закону про ВРП спрямовані на покращення процесу відбору суддівських кадрів. "Відповідно до рекомендацій…Венеціанської комісії, перший склад Ради з етики у складі шести членів складатиметься з трьох незалежних експертів з міжнародним судовим досвідом, і їм буде надано вирішальну роль при голосуванні (перший склад Етичної ради щодо встановлення відповідності кандидата на посаду члена ВРП) критеріям професійної етики та чесноти вже сформовано – ІФ)", - пояснюється в документі.

У меморандумі наголошується, що Етична рада направить список кандидатів, які пройшли попередній відбір, до відповідних компетентних органів, зазначених у Конституції, для остаточного вибору та схвалення. У разі негативної оцінки комісією чинного члена ВРП Етична рада надсилає рекомендацію про звільнення до органу, який призначав члена ВРП, а сам член ВРП усувається з посади до ухвалення рішення.

У документі зазначається, що перевірка чинних членів ВРП має бути завершена у шестимісячний строк після формування Етичної ради. Також у меморандумі згадується передбачена змінами до законодавства постійно діюча дисциплінарна інспекція ВРП, функції якої полягають у розслідуванні дисциплінарних справ щодо суддів та поданні рекомендацій ВРП.

Крім того, меморандум містить зобов'язання внести законодавчі зміни щодо зразкових справ до адміністративної юрисдикції проти загальнодержавних органів, щоб Верховний суд був судом першої інстанції, а Велика палата Верховного суду – апеляційною інстанцією.

"Після подальших консультацій із зацікавленими сторонами та погодження зі спеціалістами МВФ, критерії визначення зразкових адміністративних справ, які мають бути передані Верховному суду, будуть завершені до кінця грудня 2021 року", – йдеться у документі.

Згідно з ним, критерії включатимуть такі фактори, як справи загальнодержавного значення, справи, що перевищують попередньо визначений поріг або мають значний вплив або шкоду для країни, стосовно рішення, дії чи бездіяльності конкретних загальнодержавних органів (наприклад, Кабінету міністрів, міністерств, Національного банку України, Антимонопольного комітету, ВРП, НАБУ, НАЗК, ВАКС).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА