21:08 24.11.2021

"Енергоатом" не претендує на кошти "ГарПоку", призначені ВДЕ-генерації – заява

2 хв читати
"Енергоатом" не претендує на кошти "ГарПоку", призначені ВДЕ-генерації – заява

НАЕК "Енергоатом" у зв'язку з судовим рішенням на її користь щодо стягнення з ДП "Гарантований покупець" 4,1 млрд грн не розпочинала юридичних процедур щодо їх примусового списання, розраховує на добровільне виконання рішення суду.

"Енергоатом" не претендує на кошти, передбачені на погашення боргів перед виробниками е/е з ВДЕ. Жодних юридичних процедур щодо примусового списання компанія не починала, і діятиме тільки в рамках чинного законодавства, з огляду на її інтереси і розраховуючи на добровільне виконання "ГарПоком" рішення суду найближчим часом", – заявила компанія на сайті в середу.

Водночас вона назвала фейками припущення щодо бажання "Енергоатому" отримати як погашення боргу перед ним кошти, передбачені на погашення боргів ВДЕ-генерації.

Водночас НАЕК назвала рішення Північного Апеляційного суду від 22 Листопада щодо стягнення з "ГарПока" на користь "Енергоатому" 4,1 млрд грн заборгованості за е/е березня-травня 2020 року "очевидним і справедливим рішенням".

"Хоча населення справно і в повному обсязі розрахувалося за спожиту Е/Е, "Енергоатому" ці гроші не прийшли. Як і гроші за лютий і липень 2020 року, щодо чого також йдуть суди з "ГарПоком", – зазначили в компанії.

Напередодні "ГарПок" заявив, що побоюється примусового списання коштів з його рахунку в результаті судового рішення на користь "Енергоатома" у справі про стягнення 4,1 млрд грн, в результаті під загрозу потраплять Розрахунки з ВДЕ-генерацією і виконання спецзобов'язань щодо забезпечення Е/Е населення.

У "ГарПоку" відзначили, що його очільник Вадим Уліда запропонував голові "Енергоатому" Петру Котіну провести переговори для врегулювання спірних питань між ключовими гравцями на ринку е/е і основними виконавцями спеціальних зобов'язань щодо забезпечення населення доступною е/е.

Про загрозу списання з рахунків "ГарПоку" коштів у результаті судових рішень попереджав звільнений 13 листопада директор підприємства Костянтин Петриковець, називаючи це однією з причин швидкого перерахування 19,3 млрд грн від облігацій НЕК "Укренерго" ВДЕ-генерації.

Тоді в юридичних колах звертали увагу, що в апеляційній інстанції має слухатися справа за позовом "Енергоатому" на суму понад 4 млрд грн, що має всі шанси на рішення на користь генкомпанії.

"У разі ухвалення такого рішення, наявні у "ГарПоку" кошти могли б бути списані за рішенням суду", – зазначив співрозмовник "Енергореформи".

Після звільнення Петриківця новий керівник "ГарПоку" Улиця звернувся в Ощадбанк з проханням повернути ще не перераховані гроші з тих, що Петриковець спрямував "зеленій" генерації (близько 960 договорів). У підсумку 3 млрд грн були повернуті банком держпідприємству.

Про те, що це її гроші, заявила компанія "ДТЕК ВДЕ".

Міністр енергетики Герман Галущенко неодноразово заявляв, що гроші від облігацій будуть спрямовані виключно виробникам відновлюваної е/е.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА