19:58 25.11.2021

Президент Молдови ухвалила закон про виділення $75 млн на погашення поточного боргу перед "Газпромом"

2 хв читати
Президент Молдови ухвалила закон про виділення $75 млн на погашення поточного боргу перед "Газпромом"

Президент Молдови Майя Санду промульгувала закон, який передбачає виділення $75 млн для погашення поточної заборгованості перед "Газпромом", повідомила у четвер "Інтерфаксу" речниця глави держави Соріна Штефирце.

"Президент Майя Санду промульгувала ухвалений парламентом у другому читанні закон про внесення поправок до закону про держбюджет на 2021 рік. Завтра закон буде опубліковано в "Офіційному моніторі", що дасть змогу виконати узгоджені процедури для погашення боргу", - сказала прес-секретар.

Раніше у четвер парламент Молдови проголосував за внесення поправок до закону про державний бюджет, виділивши цілі 1,4 млрд леїв ($75 млн) для погашення поточної заборгованості "Газпрому" за отриманий газ у жовтні та аванс за листопад.

Міністр фінансів Молдови Дмитро Будянський пояснив необхідність такого термінового перерахування коштів тим, що "Молдова перебуває під загрозою припинення постачання газу".

"Це реальний ризик, а не якесь організоване шоу, як дехто намагається представити ситуацію в інформаційному просторі", - сказав він.

Будянський пояснив, що гроші буде перераховано державному підприємству Energocom. За словами міністра, гроші не переказуються безпосередньо "Молдовагазу", тому що "на підприємстві можуть вирішити, що таким чином можна вирішити будь-яку боргову проблему".

"Ця сума в 1,4 млрд леїв буде перерахована для підвищення соціального капіталу державної компанії Energocom. Після отримання грошей Energocom сплатить частину боргу Termoelectrica перед "Молдовагазом", а "Молдовагаз" розрахується за поставки газу з "Газпромом", - сказав глава Мінфіну.

Усі фінансові операції передбачається здійснити у п'ятницю, 26 листопада.

Напередодні офіційний представник "Газпрому" повідомив, що "Газпром" як виняток погодився з проханням уряду Молдови не припиняти постачання газу 24 листопада, а надати відстрочку до п'ятниці, 26 листопада.

Заборгованість майже $75 млн утворилася в результаті касового розриву "Молдовагазу", оскільки підприємство купувало газ за $790, а споживачі платили за старим тарифом $150 за тисячу кубометрів газу. Старий контракт із "Газпромом" закінчився 30 вересня, а новий набув чинності з 1 листопада. У жовтні "Молдовагаз" купував газ за тимчасовим контрактом, за цінами міжнародного ринку. Після підписання нового контракту тарифи для споживачів були приведені у відповідність до його умов, підвищившись у 2,4 раза.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА