15:02 26.11.2021

Зеленський вважає своєю заслугою закупівлю вугілля у США

2 хв читати
Зеленський вважає своєю заслугою закупівлю вугілля у США

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що забезпечувати постачання вугілля зі США вдалося завдяки його домовленостям на найвищому рівні в цій країні, водночас він закликав приватну генерацію до об'єднання зусиль у забезпеченні проходження опалювального сезону.

"Це має бути солідарна робота. Якщо з тією чи іншою країною погано, і вони офіційно не можуть вам якесь вугілля продати, значить, приватна структура має підключитися і допомогти, і закупити. Якщо я домовляюся на найвищому рівні, повторюю, на найвищому рівні із США, щоб пливло сюди 11 кораблів вугілля, я що, кажу: "Нам давайте, а ДТЕК не давайте"? Цього ж і близько немає. Я кажу: "Нам". Опалювальний сезон у нашій країні", – сказав Зеленський під час прес-конференції в Києві в п'ятницю.

Водночас він наголосив, що відповідальність за закупівлю вугілля, як і за проходження ОЗП, лежить на приватних компаніях так само, як і на державних.

Глава держави відзначив складності з отриманням енергоресурсів через блокаду поставок з боку Російської Федерації й у зв'язку з цим необхідність імпортувати електроенергію, зокрема, з Білорусі.

"Складно це вугілля отримати. Його імпортували з Росії. А якщо у нас не вистачає електрики, ми маємо імпортувати електрику. Як не можна? А якщо не вистачатиме на якесь місто, як не можна? А як по-іншому? Вугілля з Росії не йде, там "Північний потік" блокується. Тож що має робити держава?", - пояснив позицію президент.

Як повідомлялося, раніше Зеленський анонсував постачання в Україну вугілля обсягом сім суден-панамаксів (близько 500 тис. тонн), що має убезпечити українців, на його думку, від обмежень споживання.

Компанія ДТЕК, зі свого боку, заявила, що ці поставки із США та Колумбії законтрактовані нею. Перше судно – для ПАТ "Центренерго" прибуло в Україну 20 листопада, ще шість очікуються у листопаді-січні.

Міністерство енергетики України з ПАТ "Центренерго", до яких уже підключилися казахстанські компанії, працюють над питанням постачання вугілля з Казахстану морським шляхом в обхід заблокованих Російською Федерацією постачань залізницею, повідомив глава Міненерго Герман Галущенко.

За словами міністра, у "Центренерго" підписано "реальний контракт" на 660 тис. тонн вугілля з Казахстану, яке має надходити протягом усього ОЗП залізницею.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА