21:00 26.11.2021

Фондові ринки Європи впали до мінімумів за шість тижнів на занепокоєнні через новий штам COVID-19

3 хв читати
Фондові ринки Європи впали до мінімумів за шість тижнів на занепокоєнні через новий штам COVID-19

Фондові ринки країн Західної Європи завершили останню торгову сесію цього тижня зниженням до мінімумів за останні шість тижнів.

Зведений індекс найбільших підприємств регіону Stoxx Europe 600 впав на 3,7% і становить 464,05 пункта. П'ятнична сесія стала для індикатора найгіршою з червня 2020 року, пише Trading Economics.

Французький індекс САС 40 знизився на 4,8%, британський FTSE 100 - на 3,6%, німецький DAX - на 4,1%. Іспанська IBEX та італійська FTSE MIB опустилися на 5,1% та 4,5% відповідно.

Інвестори уважно спостерігають за ситуацією з поширенням COVID-19 у регіоні та відстежують новини про появу нового штаму коронавірусу у Південній Африці.

У п'ятницю міністр охорони здоров'я Південно-Африканської Республіки Джо Фаала повідомив журналістам про швидке поширення в деяких регіонах країни нового варіанту коронавірусу, а також появу його в сусідній Ботсвані.

Пізніше випадки захворювання на новий штам були виявлені у двох туристів, які прибули з африканських країн до Гонконгу та Ізраїлю.

Велика Британія після появи цих новин призупинила поїздки своїх громадян до шести країн Африки, а також заборонила в'їзд громадянам цих країн на свою територію.

Всесвітня організація охорони здоров'я мала провести екстрене засідання, на якому організація планувала обговорити вплив виявленого штаму на наявні способи лікування та застосовувані вакцини.

"Ми вважаємо, ще надто рано давати оцінку впливу нового штаму, але за останні 12 місяців на ринках спостерігалося дуже сильне зростання, і тому не дивно, що була така реакція", - зазначив голова інвестиційного відділу BRI Wealth Management Ден Бордман-Вестон.

У лідери падіння у Stoxx 600 вийшли акції компаній сектору туризму та відпочинку, а також авіаперевізників. Папери британського оператора круїзних суден Carnival подешевшали на 16%, авіакомпанії Wizz Air Holdings - на 15,1%, International Consolidated Airlines Group - на 14,6%, Deutsche Lufthansa - на 12,3%, Ryanair Holdings - на 12,1%, easyJet - на 12% та німецького туроператора Dufry - на 11,2%.

Впала також вартість основних європейських нафтогазових компаній на тлі максимального за останні дев'ять тижнів падіння цін на нафту. Акції британської BP втратили в ціні 7,5%, британсько-нідерландської Royal Dutch Shell - 5,7%, італійської ENI - 6,5%, французької TotalEnergies - 6,2%.

Котирування паперів найбільшого у світі виробника алкоголю Diageo опустилися на 3,9%. Компанія оголосила про початок наступного етапу програми викупу акцій обсягом 4,5 млрд фунтів стерлінгів (майже $6 млрд), яка розрахована на період до 30 червня 2024 року.

У лідери зростання за підсумками сесії вийшли папери компаній біомедичного й технологічного секторів. Вартість швейцарського виробника обладнання для медичних лабораторій Tecan Group зросла на 4,9%, мережі аптек Zur Rose Group - на 8,4%, французької біотехнологічної Sartorius Stedim Biotech - на 7,1%, Eurofins Scientific - на 7,9%. Акції оператора доставки їжі HelloFresh подорожчали на 5,1%, мережі онлайн-супермаркетів Ocado Group - на 4,6%, онлайн-ритейлера одягу Zalando - на 5,5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА