12:30 27.11.2021

Секретаріат Енергоспівтовариства погодив остаточну сертифікацію "Укренерго"

2 хв читати
Секретаріат Енергоспівтовариства погодив остаточну сертифікацію "Укренерго"

Секретаріат Енергетичного співтовариства підтвердив можливість остаточної сертифікації оператора системи передачі НЕК "Укренерго", повідомила член Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Ольга Бабій.

"Секретаріат Energy Community підтвердив незалежність НЕК "Укренерго" і надав згоду на остаточну сертифікацію українського оператора системи передачі", - написала Бабій на своїй сторінці у Facebook у суботу.

Вона зазначила, що проходження сертифікації відповідно до вимог та стандартів Євросоюзу необхідне для об’єднання української енергетичної системи з європейською.

Заступник міністра енергетики з євроінтеграції Ярослав Демченков, зі свого боку, зазначив, що це рішення Енергетичного співтовариства є основою для Національного енергетичного регулятора, щоб ухвалити остаточне рішення про сертифікацію оператора,

"Сертифікація підтверджує, що оператор та його акціонер – Міністерство енергетики здійснюють свою роботу та взаємодіють відповідно до вимог та стандартів ЄС, зокрема Третього енергопакета", – написав він на своїй сторінці у Facebook у суботу.

За його словами, отримати згоду на сертифікацію вдалося, незважаючи на те, що було багато коментарів щодо ризику для неї через перехід НЕК в управління Міненерго.

"Потрібно було багато пояснювати, що "Укренерго" за європейськими стандартами має бути незалежним від міністерства як власника і діяти відповідно до міжнародних стандартів корпоративного управління, а не звичного вертикального керівництва держкомпаніями", – зазначив заступник міністра.

Як повідомлялося, НКРЕКП 1 жовтня ухвалила попереднє рішення про сертифікацію "Укренерго" за моделлю ISO з урахуванням переходу компанії з управління Міністерства фінансів до Міністерства енергетики.

Водночас регулятор скасував ухвалене в червні попереднє рішення про сертифікацію (№901 від 2 червня 2021 року).

НКРЕКП ухвалює рішення про остаточну сертифікацію після ухвалення рішення секретаріатом Енергоспівтовариства.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА