17:06 29.11.2021

Ціни на газ в Україні минулого тижня досягали нових рекордів слідом за європейськими хабами

2 хв читати

Ціни на газ в Україні в період із 22 до 26 листопада досягали нових рекордних значень, слідом за тенденціями європейських хабів.

Така інформація міститься у газовому огляді Української енергетичної біржі за минулий тиждень.

"Штучні обмеження на газових ринках негативно позначалися на ціновій ситуації минулого тижня. Європейські компанії в умовах рекордних цін не збільшують імпорту, а використовують пальне, куплене за нижчою ціною раніше, і сподіваються, що у другій половині опалювального сезону котирування газу знизяться і, можливо, запустять "Північний потік - 2", - пояснюється у біржовому огляді.

Як повідомлялося з посиланням на дані асоціації Gas Infrastructure Europe, відбір газу з підземних сховищ у Європі в листопаді 2021 року досягне максимального рівня за період спостережень асоціації, починаючи з 2011 року.

Відбір у листопаді 2021 року може становити майже 12 млрд куб. м, що на 35,5% більше, ніж за аналогічний період 2020 року – 8,85 млрд куб. м газу.

Водночас поточний рівень запасів газу в ПСГ Європи станом на 27 листопада становив 69,94%, що на 16 процентних пунктів нижче за середній рівень за останні п'ять років.

Однією з причин зростання ціни на газ у листопаді є відносно холодна погода. У листопаді 2021 року в Європі приблизно на 2 градуси за Цельсієм нижче, ніж роком раніше.

Ще одна причина – зниження рівня виробництва електроенергії вітряними електростанціями.

За даними асоціації WindEurope, частка ВДЕ у загальній структурі вироблення електроенергії в Європі у листопаді 2021 року становитиме орієнтовно 13,8%, що на 3,2 процентних пункти менше, ніж у жовтні 2021 року (17%) та листопаді 2020 року (15,4%).

"Стартові ціни на ресурси зростали протягом тижня. У результаті, станом на п'ятницю, середня стартова ціна ресурсу листопада була вищою за показник понеділка на 2,59%", - зазначено в огляді УЕБ за результатами торгів минулого тижня на біржі.

Водночас, як зазначили в УЕБ, стартові ціни ресурсу грудня мали тенденцію до зниження наприкінці тижня через формування окремих низьких значень у позиціях купівлі.

Минулого тижня на біржі тривала торгівля ресурсом листопада-2021, грудня-2021 та січня-2022 року. Загалом позиції на купівлю та продаж природного газу формували десять компаній: "Нафтогаз Трейдинг", "Укрспирт", "Укравтогаз", ЦГК, "Крафт Енерджи", "Рожнятівнафта", "Укренергоекспорт", АГТ, "Укрпостач Енерго", "Променерго Дніпро".

Загалом було продано 22,950 млн куб. м природного газу. Реалізовано позиції за ресурсом листопада та грудня за післяплатами. Так, остання котирувальна ціна ресурсу листопада у ГТС України за післяплатами становила 32 935,43 грн/тис. куб. м, грудня – 34104 грн/тис. куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА