18:43 30.11.2021

Забезпечення енергобезпеки має залишатися в центрі уваги регіональної співпраці - Шмигаль

2 хв читати
Забезпечення енергобезпеки має залишатися в центрі уваги регіональної співпраці - Шмигаль

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що на тлі газової кризи на європейському ринку забезпечення енергетичної безпеки та безпеки енергопостачання має залишатися у центрі уваги регіональної співпраці.

"Енергетична безпека є одним із ключових пріоритетів уряду України, що включає диверсифікацію шляхів постачання енергоносіїв, протидію російському газовому шантажу та синхронізацію з європейською мережею ENTSO-E. Україна прагне залишатися надійним транзитером газу, виступає за збереження транзиту й підписання нового контракту відповідно до європейських правил", - наводить слова Шмигаля прес-служба уряду за результатами зустрічі прем'єр-міністра Грузії Іраклі Гарібашвілі та глави уряду Молдови Наталії Гаврилиці з президентом Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн.

За його словами, Україна надала свої пропозиції щодо посилення спільної енергетичної безпеки з Євросоюзом, зокрема створення відповідної Регіональної платформи.

"У рамках реалізації цієї ініціативи Україна готова забезпечити додатковий транзит газу за зниженим тарифом та надати частину своїх підземних сховищ для зберігання газу європейськими компаніями", - заявив він.

Шмигаль також зазначив, що країни Асоційованого тріо глибоко інтегровані у транспортні мережі ЄС.

Водночас, за словами прем'єра, враховуючи обсяги торгівлі, що постійно зростають, наразі є актуальні питання, які потребують вирішення, зокрема, з урахуванням розвитку ситуації навколо Білорусі.

Глава українського уряду зазначив, що укладання угоди про автомобільні перевезення, як передбачено в Угоді про асоціацію, вирішить питання дозволів та сприятиме ефективному впровадженню поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі для обох сторін.

Крім того, прем'єр-міністр України наголосив на необхідності посилення регіональної співпраці у питаннях клімату та екології.

"Прем'єр-міністр також наголосив, що ЄС має врахувати готовність держав Тріо впроваджувати "зелений" курс у контексті майбутнього застосування вуглецевого податку (CBAM), який не має стати перешкодою для торговельних відносин між державами-партнерами", - йдеться в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА