21:33 30.11.2021

Україна почала головувати в EnergyCommunity

2 хв читати
Україна почала головувати в EnergyCommunity

Україна почала головувати в Енергетичному співтоваристві терміном на 1 рік, прийнявши естафету від Сербії, повідомив заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков.

"Сьогодні на 19-му засіданні Ради міністрів Енергетичного співтовариства мав честь прийняти від Сербії президентство України в Energy Community терміном на 1 рік", – написав він на своїй сторінці у Facebook у вівторок увечері.

Міністерство енергетики зі свого боку у повідомленні на сайті зазначило, що Україна під час головування докладатиме всіх зусиль для підвищення ролі енергетичної солідарності, яка є вкрай важливою в умовах міжнародної енергетичної кризи.

Водночас, за словами Демченкова, цитованих у повідомленні міністерства, Енергоспівтовариство є для України гарантом європейської інтеграції та пропонує формат, у рамках якого вона може вирішувати важливі питання на рівних із Євросоюзом та Договірними сторонами.

"Ми внесемо пропозиції щодо забезпечення солідарності на регіональному рівні в рамках ініціативи RESP – Регіонального енергетичного партнерства і плануємо її обговорити на спеціальній зустрічі найближчим часом", – окреслив перші плани Демченков.

Крім того, він зазначив, що на засіданні було ухвалено законодавчі пакети ЄС "Чиста енергія для всіх європейців" І і ІІ та запропоновані ЄС Загальні керівні принципи щодо ухваленої Дорожньої карти з декарбонізації для Договірних сторін Енергоспівтовариства.

"Затвердження керівних принципів щодо ухвалення Дорожньої карти з декарбонізації є важливим сигналом готовності Енергоспівтовариства діяти спільно з ЄС та іншими міжнародними партнерами для досягнення нульового балансу викидів парникових газів до 2050 року", – пояснив заступник міністра.

За його словами, Україна підтримує ініціативу Секретаріату Енергоспівтовариства щодо створення національних фондів декарбонізації, співфінансування яких відбувається за рахунок надходжень, передбачених ціноутворенням на вуглецеві викиди, та грантів ЄС.

Як повідомлялося, новим директором Секретаріату Енергетичного співтовариства замість Янеза Копача з 1 грудня обрано Артура Лорковські, віце-президента Національного фонду захисту довкілля та водного господарства Польщі.

Українська делегація бере участь у заходах Енергоспівтовариства – з 29 до 30 листопада проходять 19-те засідання Ради міністрів ЄС та 62-ге засідання Постійної групи високого рівня ЄС.

Україна набула статусу повноправного члена ЄС 1 лютого 2011 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА