19:42 01.12.2021

Екс-голова "Нафтогазу" побоюється нестачі потужностей для імпорту газу Україною з ЄС у 2022 році

2 хв читати
Екс-голова "Нафтогазу" побоюється нестачі потужностей для імпорту газу Україною з ЄС у 2022 році

Україна може зіткнутися зі значними труднощами імпорту газу з Європейського Союзу у 2022 році через скорочення потужностей та диверсифікацію маршрутів, попереджає екс-голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Якщо не будуть застосовані санкції чи якась міжнародна дипломатія, то вони (РФ - ІФ) намагатимуться запустити "Північний потік-2" у 2022 році. Це буде означати перезапуск газових потоків у Європі, і це ще більше ускладнить нашу здатність імпортувати газ з ЄС, що потенційно поверне нас у ситуацію залежності від постачання газу з Росії", - сказав він під час Київського безпекового форуму в середу.

Коболєв нагадав про втрачену можливість імпорту з Угорщини шляхом віртуального реверсу після відмови "Газпрому" від транзиту газу до цієї країни через Україну з 1 жовтня, незважаючи на повністю оплачені потужності для такого транзиту. Це стало можливим через запуск "Турецького потоку" та його сербського продовження.

У свою чергу запуск "СП2" призведе до падіння транзиту газу в напрямку Словаччини, через яку Україна може імпортувати найбільші обсяги газу з ЄС.

Усі ці фактори значно ускладнять імпорт та закачування природного газу в українські ПСГ для підготовки до наступного опалювального сезону 2022/2023 років. Водночас із нинішнього опалювального сезону Україна з великою ймовірністю вийде з максимально спустошеними сховищами.

За словами Коболєва, на зниження здатності імпорту Україною зі Словаччини також вплине додаткове фізичне підключення українського та польського газопроводів.

Екс-голова "Нафтогазу" також висловив побоювання, що в разі гострої необхідності України в газі в лютому 2022 року такий самий фізичний дефіцит ресурсу може бути і в Європі, тому нинішнє керівництво компанії має подбати про контрактування потрібних обсягів наперед.

Як повідомлялося, Україна не імпортує природний газ за контрактом із "Газпромом" (РФ) шість років - з 26 листопада 2015 року, закуповуючи ресурс виключно на західному кордоні країни. Причиною відмови України від купівлі газу на її східному кордоні наприкінці 2015 року стала неузгодженість за ціною.

Голова "Оператора ГТС України" Сергій Макогон у липні повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що Київ пропонує перевести частину наявних трубопровідних потужностей Словаччини для використання в реверсному режимі, оскільки обсяги транзиту російського газу цим маршрутом дуже сильно впали. Це дасть змогу постачати газ через найближчий до України Центральноєвропейський газовий хаб (CEGH) у Баумгартені (Австрія).

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн за результатами 23-го саміту Україна-ЄС у Києві у жовтні повідомила, що ЄК вивчає різні сценарії забезпечення постачання газу для України, зокрема обговорюється можливість роботи над домовленістю для реверсування потоку додаткового газопроводу зі Словаччини.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА