19:51 01.12.2021

Іпотечна програма під 5% не враховує реалій ринку нерухомості в Україні – експерт

2 хв читати
Іпотечна програма під 5% не враховує реалій ринку нерухомості в Україні – експерт

Анонсована президентом України іпотечна програма під 5% річних не враховує реалій українського ринку нерухомості – малий обсяг пропозиції та неналагоджена робота дозвільної системи, вважає комерційний директор Saga Development, засновник компанії M4U Володимир Даниленко.

"В Україні облікова ставка зараз 8,5%. Про яку іпотеку під 5% йдеться? Вже не кажучи про те, що іпотечні кредити залишаються ризиковими для банків. Очевидно, що програма буде дотаційною", – сказав він.

Водночас Даниленко повідомив, що наразі невідомо, який обсяг фінансування отримає програма. За підсумками проведеного компаніями M4U та Gradus дослідження, із 40% українців, які потребують власного житла, клієнтами держпрограми можуть стати до 35%.

Даниленко вважає, що успіх програми також залежить від умов участі у проектах реалізації житла. За його словами, пропозиція на ринку житла досить обмежена, і якщо програма поширюватиметься лише на первинний ринок, кількість виданих кредитів буде незначною.

"Якщо автори програми вирішать, що брати участь у ній зможуть лише готові об'єкти, це стане такою самою профанацією, як і попередня програма під 7%. За даними на 4 листопада 2021 року, у рамках програми видано 1,027 тис. кредитів на суму 888,047 млн грн, із них на первинному ринку – лише 24,1%. Це дуже мало", – констатував він.

Крім того, на думку експерта, під час розроблення зазначеної програми не було враховано все ще не налагоджену роботу дозвільної системи, що також не стимулює масове іпотечне кредитування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА