13:33 02.12.2021

Холодна погода в Європі у січні може погіршити газову кризу – голова Snam

2 хв читати
Холодна погода в Європі у січні може погіршити газову кризу – голова Snam

Масштаб енергетичної кризи в Європі залежатиме від того, наскільки низькими будуть температури повітря в регіоні в січні 2022 року, вважає головний виконавчий директор італійської компанії Snam SpA (у минулому дочірня компанія концерну Eni) Марко Альвера.

"Якщо зима буде холодною, нас очікують справді серйозні проблеми", - заявив він в інтерв'ю агентству Bloomberg.

Холодна погода на початку року зумовлює збільшення споживання газу, що спустошить сховища і може підвести до "небезпечного" моменту, коли тиск у сховищах буде недостатнім для подальшого відбору газу, зазначив він. У цей момент ціни різко підскочать нагору.

Резерви газу в Європі нині є аномально низькими для цієї пори року. Ціни на цей енергоресурс у регіоні почали бити рекорди задовго до початку зими, у зв'язку з чим газосховища не були поповнені таким самим обсягом, як і в попередні роки, а витрата прискорилася. Наразі європейські сховища заповнені лише на 68% порівняно із 77% місяцем раніше.

Середній рівень заповнення газосховищ у цей час за останні десять років становив 85%, свідчать дані Gas Infrastructure Europe.

Міністр економічного розвитку Італії Джанкарло Джорджетті раніше цього тижня попередив про ризик блекаутів у Європі у разі нестачі газу для генерації електроенергії.

На думку Альвери, тривалих блекаутів у регіоні не буде, проте уряди можуть вимагати від промислових підприємств скоротити споживання.

Голова Snam вважає, що Європі слід створити стратегічні резерви газу на кшталт стратегічних нафтових резервів (SPR) у США. Ці запаси могли б бути використані у разі зростання цін на газ до дуже високих рівнів.

Це питання обговорюватимуть у четвер міністри енергетики європейських країн, які збираються у Брюсселі для обговорення заходів стримування зростання цін на газ.

"Створення резервів має стати питанням національної безпеки, - вважає Альвера. - Резерви газу є стратегічно набагато важливішими, ніж резерви нафти".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА