14:58 06.12.2021

Зростання акцизу на алкоголь з 1 січня не призведе до його подорожчання на полицях магазинів – гендиректор Nemiroff

3 хв читати
Зростання акцизу на алкоголь з 1 січня не призведе до його подорожчання на полицях магазинів – гендиректор Nemiroff

Збільшення на 5% акцизу на лікеро-горілчані вироби (ЛГВ) з 1 січня 2022 року, передбачене в ухваленому нардепами "ресурсному" законопроекті №5600, не позначиться на ціні алкоголю в торговельних мережах, оскільки великі ритейлери найімовірніше відмовляться переносити підвищення цін від постачальників алкогольних напоїв на кінцевих споживачів.

"Я прогнозую, що ці 5%, а реально щонайменше 6% (оскільки ми маємо ще 20%-ве оподаткування акцизного податку податком на додану вартість), жодним чином не позначиться на ціні товару на торговельних полицях. Найімовірніше, великі мережі просто відмовляться приймати підняття цін від постачальників алкогольних напоїв, і, відповідно, виробники алкоголю, що сплачують акцизний податок авансом (виступаючи податковими агентами кінцевих споживачів), не переведуть на реального платника податків це збільшення", - уточнив генеральний директор Nemiroff Юрій Сорочинський агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Він наголосив, що питання політичної відповідальності та небажання політиків переводити на електорат додатковий податковий тягар призводить до того, що останні 15 років збільшення акцизного податку на алкогольні напої миттєво не позначається на ціні продукту.

"Жодне попереднє збільшення акцизного податку не призвело до зростання надходжень від нього до державного бюджету. Також немає жодних підстав вважати, що ці 5% вирішать долю державного бюджету України. А от зменшення частки тіньового ринку змогло б дати позитивний результат", - вважає Сорочинський.

За його даними, акцизний податок за своєю правовою природою – це непрямий податок, який входить у ціну товару, і сплачує його кінцевий споживач. Однак відсутність перенесення його зростання на кінцевого споживача перетворює акциз на додатковий прихований податок на прибуток легальних виробників алкоголю.

"Наочно побачимо з вами посилення фіскалізації бізнесу в Україні, яке аж ніяк не веде до зростання економіки, що дуже активно обіцяють деякі депутати", - підсумував гендиректор Nemiroff вплив зростання акцизу на галузь.

Як повідомлялося, Верховна Рада України 30 листопада ухвалила загалом законопроект №5600 про збалансованість бюджетних надходжень ("ресурсний" законопроект) з поправками до Податкового кодексу, який пропонує підвищення ставок низки податків.

Ухвалення цього законопроекту значиться у меморандумі України з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Згідно з ним, Україна зобов'язалася до кінця листопада ухвалити цей закон, що дасть змогу наступного року збільшити дохідну частину бюджету на 0,5% ВВП.

Мінекономіки в жовтні заявило про намір підвищити мінімальні оптові та роздрібні ціни на алкогольні напої, зокрема на горілку та лікеро-горілчані вироби (ЛГВ) на 8,3%, віскі, ром та джин – на 8,4%, коньяк – на 4,8-8,3%, винну продукцію – на 8,2-34,2%.

Згідно з документом, мінімальна ціна оптової реалізації 1 літра 100-відсоткового спирту, що використовується під час розрахунків розміру податкових зобов'язань при виробництві горілки та ЛГВ, у разі підвищення цін становитиме 368,84 грн із ПДВ (у 2018 році – 321,34 грн), а його роздрібна ціна – 484,1 грн (у 2018 році – 447,02 грн).

Отже, в разі ухвалення урядом цієї постанови роздрібна ціна 0,5 літра алкогольного напою з 40% вмістом спирту збільшиться на 7,42 грн - із нинішніх 89,4 грн до 96,82 грн.

Nemiroff – один із найбільших виробників алкоголю. Має виробничі потужності в Немирові Вінницької області. Сумарна проектна потужність розливних ліній заводу становить 120 млн літрів готової продукції на рік.

За інформацією Nemiroff, компанія є найбільшим експортером української горілчаної продукції, що займає понад 40% у загальному обсязі продажу на зовнішніх ринках, а також входить до топ-10 світових постачальників горілки у сегменті Duty Free&Travel Retail. Продажі Nemiroff охоплюють близько 80 країн.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА