18:14 07.12.2021

Зеленський запропонував із 2023 року відраховувати на рахунки економічних паспортів 35% ренти на видобуток корисних копалин, 47,5% ренти на видобуток нафти та газу

2 хв читати
Зеленський запропонував із 2023 року відраховувати на рахунки економічних паспортів 35% ренти на видобуток корисних копалин, 47,5% ренти на видобуток нафти та газу

Президентський пакет законопроектів про економічний паспорт (№№6394-6396) передбачає відрахування з 2023 року 35% ренти на видобуток корисних копалин за рахунок накопичень для економічного паспорта з подальшим щорічним підвищенням цієї частки на 5 п. п. - до 70% у 2030-му, а також відрахування 47,5% ренти на видобуток нафти та газу у 2023 році з подальшим підвищенням до 95% у 2033-му.

Про це свідчать тексти зазначених законопроектів, які оприлюднено на парламентському сайті у вівторок.

Згідно з ними, відповідні джерела доходів виключаються з дохідної частини загального фонду держбюджету на формування спецфонду в держбюджеті.

"Зазначені кошти, що надходитимуть до спецфонду держбюджету України, спрямовуватимуться на заходи зі сплати держвнесків до системи економічного паспорта", – пояснюють автори законопроектів у супровідних документах.

Пакет законопроектів передбачає набуття чинності основною їхньою частиною з 2023 року.

Учасниками Фонду майбутніх поколінь, який акумулюватиме внески на індивідуальних рахунках, стануть народжені з 2019 року діти. Для отримання виплат із системи економічного паспорта, як передбачається, потрібно досягти 18-річчя, бути громадянином України та постійно проживати у країні протягом п'яти останніх років.

Законопроекти також передбачають, що виплати із системи економічного паспорта можуть бути витрачені на навчання, придбання особистого житла, лікування тяжких захворювань або за наявності критичних станів здоров'я (до 18 років). Водночас держава гарантує відповідні виплати.

Крім того, передбачається, що ці доходи не оподатковуватимуться.

Президент пропонує щороку відраховувати до системи економічного паспорта дві мінімальні зарплати на одного учасника на рік (14,35 тис. грн у 2023 році, згідно з Бюджетною декларацією), свідчить відповідний законопроект.

Адміністрування роботи фонду пропонується покласти на адміністратора, який має ліцензію на адміністрування недержавних пенсійних фондів та перебуває у держвласності. Управління активами фонду передбачається покласти на компанію з управління активами з відповідною ліцензією. Зберігання коштів фонду, як зазначено в законопроекті, має відбуватися у держбанку.

Як очікується в оновленому законопроекті про держбюджет України на 2022 рік, надходження від рентної плати становитимуть понад 71 млрд грн.

За даними Держстату, від початку 2019 року до жовтня 2021 року в Україні народилося 707,66 тис. осіб.

Джерело: https://cutt.ly/HYcIE2j

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА