19:09 08.12.2021

Тариф на газ для населення наступного року має бути комерційним – екс-глава "Нафтогазу"

2 хв читати
Тариф на газ для населення наступного року має бути комерційним – екс-глава "Нафтогазу"

Тариф на газ для населення наступного року має відповідати комерційній ціні газу, що означатиме його підвищення, вважає екс-глава НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв.

"Тариф для населення встановлено цієї весни як річний тариф, і тоді він відповідав комерційним цінам. Як на мене, наступного року його знову-таки треба робити комерційним, виходячи з прогнозів на найближчий рік чи два. Це означатиме підвищення порівняно з поточним тарифом. Між іншим, це саме те, на що влада погодилася в останньому меморандумі з МВФ", - сказав він під час форуму "Стійкість України перед кризами: погляд у майбутнє", організований Центром економічної стратегії в середу.

Водночас Коболєв зазначив, що "треба говорити не про тариф, а про те, яким чином нівелювати вплив цього тарифу на соціально вразливий сегмент населення".

За його словами, "Нафтогаз" повинен мати у своєму розпорядженні необхідні засоби, щоб держава могла продовжувати "успішно впроваджений механізм грошових субсидій".

"Питання чи будуть гроші для цих субсидій, оскільки їх джерелом у газі був "Нафтогаз". Додаткові доходи, які він отримував від споживачів, здатних оплачувати тарифи, перенаправлялися через бюджетний механізм на субсидії тим, хто не може їх оплачувати. Але якщо у процесі цього перенаправлення витрачати ще, припустимо, $100 млн, які були втрачені на банальній крадіжці газу, тоді цих грошей не залишиться", – пояснив екс-керівник компанії.

Також він зазначив, що відбір газу у НАК комерційними компаніями має бути поставлений під суворий контроль, назвавши "аномально більшим" обсяг відбору з боку постачальників групи Дмитра Фірташа.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА