14:46 22.01.2022

"ДТЕК ВДЕ" отримала в оплату боргу 2,7 млрд грн із "зелених" єврооблігацій "Укренерго"

2 хв читати
"ДТЕК ВДЕ" отримала в оплату боргу 2,7 млрд грн із "зелених" єврооблігацій "Укренерго"

ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок") 21 січня перерахувало "ДТЕК ВДЕ" 2,7 млрд грн в оплату боргу за рахунок коштів, отриманих від випуску "зелених" єврооблігацій під гарантію уряду НЕК "Укренерго".

"Справедливість перемогла. Вчора "Гарпок" виплатив борг 2,7 млрд грн компаніям "DTEK Renewables - ДТЕК ВДЕ" з грошей, які європейські кредитори виділили на погашення заборгованості перед інвесторами в "зелену" енергетику", – написав спікер ДТЕК Олександр Шевельов у Facebook у суботу.

За наявною у агентства інформацією, тижнем раніше "ДТЕК ВДЕ" було виплачено 300 млн грн боргу із загальної його суми, що становить трохи більше 3 млрд грн.

Як повідомлялося, "Укренерго" перерахувало на рахунки "ГарПока"1 9,3 млрд грн, виручених від розміщення "зелених" єврооблігацій, з яких держпідприємство 15 листопада здійснило виплати виробникам е/е з відновлюваних джерел (ВДЕ) у розмірі 16,3 млрд грн. Винятком стала "ДТЕК ВДЕ": директора "ГарПок", який віддав розпорядження про виплату" ДТЕК ВДЕ", уряд звільнив, а новий глава компанії відкликав це платіжне доручення.

На початку грудня міжнародне рейтингове агентство S&P знизило довгостроковий рейтинг "ДТЕК ВДЕ", яка першою серед українських компаній випустила "зелені" єврооблігації, з рівня "B -" до "CCC+" на тлі непогашеної заборгованості за е/е, а компанія "ДТЕК ВДЕ" заявила про готовність оскаржити такі дії держкомпанії в судах, зокрема міжнародних. За даними голови "ДТЕК ВДЕ" Маріса Куніцкіса, борг перед компанією за 2020-2021 роки становив близько $115 млн.

ДП зі свого боку заявило, що остаточно розрахується з виробниками електроенергії з ВДЕ і перерахує 3,04 млрд грн, що залишилися на його рахунках, після закінчення перевірки його діяльності при попередньому керівництві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА