07:36 03.02.2022

Енергоринок ЄС має бути готовим до ускладнення геополітичної ситуації

2 хв читати
Енергоринок ЄС має бути готовим до ускладнення геополітичної ситуації

У грудні ціни на електрику та газ у Європі досягли історично високого рівня, і, хоча зараз відзначається деяке зниження вартості газу, ситуація на енергетичному ринку, як і раніше, складна, заявила член Єврокомісії з енергетики Кадрі Сімсон.

"Ціни залишаються дуже високими, ринки дуже волатильні за невизначеностей, пов'язаних з геополітичною напруженістю", - сказала Сімсон, виступаючи в середу відеозв'язком на слуханнях у комітеті з промисловості, наукових досліджень та енергетики Європейського парламенту.

За її оцінкою, приблизно половина прогнозованої нинішнього року інфляції в ЄС пов'язана з високими цінами на енергію. Спостерігається також скорочення обсягів газу у сховищах. Наразі вони менші на 10%, ніж у цей же час у 2021 році. Крім того, єврокомісар відзначила скорочення потоку газу "майже наполовину" білоруським та українським маршрутами, яке викликало реверсні поставки з Німеччини до Польщі протягом п'яти тижнів до вечора вівторка. "Це нас непокоїть", - зазначила Сімсон.

Проте, при цьому, продовжила вона, спостерігалися свідчення "стійкості та здатності союзу реагувати у зв'язку зі зменшенням потоку з Росії", використовуючи збільшення імпорту ЗПГ. У ЄС достатньо терміналів для доставки такого газу, і на цей час було закуплено його рекордні обсяги.

"Європа може розраховувати на диверсифіковану газову інфраструктуру, яка чудово функціонує, що дозволяє врівноважувати та компенсувати часткове зменшення надходження трубопровідного газу", - пояснила член ЄК.

Проте, за її словами, ЄС прагне бути готовим "до будь-якого можливого сценарію". Група оцінки ризиків, у якій беруть участь усі держави-члени, здійснює аналіз ситуації, його результати будуть опубліковані в середині лютого.

"Політичне питання, на яке треба відповісти, полягає в тому, чи добре і надійно оснащений союз, щоб протистояти зростанню цін або надзвичайно високим цінам, якщо геополітична ситуація погіршиться", - заявила Сімсон.

Вона, зокрема, розповіла про плани Брюсселя щодо підтримки споживачів у Європі у разі посилення ситуації. Єврокомісар також повернулася до ідеї добровільного механізму спільних закупівель газу державами-членами, нагадала про вивчення можливостей розширення використання альтернативних джерел газового імпорту, згадавши контакти з Катаром та майбутні поїздки до Азербайджану та США.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА