Інтерфакс-Україна
09:48 03.02.2022

Зростання цін на енергоносії призвело до кризи ресторанного ринку в Україні

2 хв читати
Зростання цін на енергоносії призвело до кризи ресторанного ринку в Україні

Зростання цін на енергоносії призвело до кризи ресторанного ринку в Україні, повідомила співзасновник Національної ресторанної асоціації України Ольга Насонова агентству "Інтерфакс-Україна".

"Хоча ми всі очікували складнощів з опалювальним сезоном, але платіжки за комунальні послуги виявилися шоком для багатьох. Заклади площею понад тисячу кв. м змушені платити 500-800 тис. грн на місяць за електрику та газ. Торік у холодні місяці цифри були вдвічі нижче. Як підсумок - дуже багато хто задумався про переїзд, продаж або просто закриття закладів", - повідомила вона.

За словами Насонової, підвищена в рази плата за енергоносії вдарила і у великі, і невеликі формати закладів, аж до кав'ярень.

"Особливо складно ресторанами та кафе в центрі, де висока орендна плата, до того ж найчастіше прив'язана до долара. Ще один фактор - зростання зарплат, у середньому за 2021 рік вони були підвищені на 30%. Як результат - багато закладів наразі працюють на межі рентабельності", - повідомила співзасновник ресторанної асоціації.

З її слів, щоб утримати ситуацію, ресторатори вже почали підвищувати ціни.

"Приблизно на 15-20% зросли ціни з листопада. Таке підвищення було б непомітним за рік, але за два місяці - це непопулярний, але вимушений захід", - констатувала Насонова.

Є декілька варіантів розвитку ситуації найближчим часом. Частина закладів у центрі неминуче закриється, решта переформатується.

"Йдеться не лише про Київ. Навіть у Львові вже є в центрі порожні місця під ресторани", - повідомила Насонова.

Вона виділила декілька трендів: зміна формату на центральних вулицях міст зі зменшенням площі; активне відкриття у спальних районах, де нижча орендна плата; витіснення локальних точкових брендів мережевими закладами.

"У мережевих закладів вищий запас міцності, вони можуть підтримувати роботу флагманського ресторану в окремій локації в центрі за рахунок обігу всієї мережі. У "одноосібників" такої можливості немає", - пояснила Насонова.

Вона припустила, що можуть бути такі варіанти розвитку подій: розміщення на фудхолах (у ТРЦ або у форматі ярмарків) або переорієнтування на вищий ціновий сегмент.

"Вимушена прогнозувати, що демократичні, доступні більшості ресторани зникатимуть. У центрі переважно залишаться мережеві та високомаржинальні ресторани, бари та кав'ярні, а також преміум-сегмент", - прогнозує Насонова.

Створена у 2021 році Національна ресторанна асоціація України (НРАУ) на лютий 2022 року об'єднує понад 50 учасників, 450 ресторанів та кафе.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ

НБУ збільшив ліміти на розрахунки корпоративними картками за кордоном

Аграрії засіяли 76% ярих зернових та зернобобових від плану та наздогнали минулорічний показник за площею

ТППУ ініціює запровадження ефективного страхування військових ризиків для інвесторів та експортерів

Ощадбанк у IV кв.-2024 сформував консорціум з Укргазбанком та ПУМБ для кредиту 2,8 млрд грн ОПК під держгарантію

"Ліси України" в 2025р. передбачили на централізовані закупівлі 3,1 млрд грн

Середня зарплата серед вакансій в Україні зростає на 500 грн третій місяць поспіль

Україна та ЄС ще не розпочали переговори щодо торгівлі за ст.29 DCFTA – Стефанішина

Українські виробники добрив обговорили контроль імпорту та можливості збільшення експорту

Угода про інвестфонд відбудови зобов’язує Україну забезпечити захист активів та інвестицій незалежно від змін законодавства – юрист

Посли країн G7: Високо оцінюємо лідерство НБУ у впевненому проходженні через період викликів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА