22:01 18.03.2022

До суду передано справу нардепа М'ялика, підозрюваного в ухиленні від сплати податків під час торгівлі нерухомістю

3 хв читати
До суду передано справу нардепа М'ялика, підозрюваного в ухиленні від сплати податків під час торгівлі нерухомістю

Слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) завершили досудове розслідування стосовно нинішнього народного депутата України, якого підозрюють в ухиленні від сплати податків на понад 100 млн грн, повідомляється на сайті відомства в п'ятницю.

"Протягом 2012-2019 років підозрюваний продавав нерухомість у житлових будинках у селах Петропавлівська Борщагівка та Софіївська Борщагівка поряд із Києвом. При цьому він не був зареєстрований фізичною особою-підприємцем або юридичною особою. Доходи від реалізації квартир та іншої нерухомості фігурант приховував під виглядом реалізації власного майна, а не від підприємницької діяльності. Це давало змогу знизити ставку податку з оборудок з 18% до 5%. За висновком експертів, дії підозрюваного призвели до ненадходження до держбюджету податків на загальну суму понад 118 млн грн", - йдеться в повідомленні.

В інформації не зазначено імені та фракційної приналежності, але характер підозри вказує на народного депутата групи "За майбутнє" Віктора М’ялика.

Нардепа підозрюють в умисному ухиленні від сплати податків, вчиненому особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України, яка передбачає штраф у розмірі від 255 тис до 425 тис грн з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років із конфіскацією майна).

Підозрюваному та його захисникам повідомлено про завершення досудового розслідування та надано повний доступ до матеріалів кримінального провадження для ознайомлення.

Процесуальне керівництво у справі здійснює Офіс генерального прокурора, оперативний супровід - ДБР.

Як повідомлялося, 4 червня суд підтвердив обґрунтованість підозри М’ялику в ухиленні від сплати податків більш ніж на 97 млн грн. Печерський районний суд Києва тоді відмовив у задоволенні скарги адвоката в інтересах нардепа на рішення генпрокурора щодо повідомлення йому про підозру.

Перед тим Київський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу, подану прокурором на постанову слідчого судді Печерського райсуду від 6 квітня 2021 року, і задовольнив клопотання прокурорів Офісу генерального прокурора про арешт майна підозрюваного нардепа. Заарештовано 592 об'єкти нерухомого майна, із них 32 гаражі, торговельний центр із багаторівневим гаражем, автосервіс із кафетерієм, житловий будинок, садовий будинок, 73 земельні ділянки, 47 квартир, 73 машиномісця, 363 нежитлові приміщення (офіси, комори), два автомобілі марки Lexus.

У березні М’ялику було повідомлено про підозру в ухиленні від сплати податків на суму понад 97 млн грн. За даними слідства, підозрюваний розпочав у 2012 році господарську діяльність із будівництва в селах Петропавлівська Борщагівка та Софіївська Борщагівка багатоквартирних житлових будинків. Після зведення будинків він зареєстрував на себе право власності на 1,221 тис. об'єкт нерухомого майна в них. Протягом 2015-2020 років уповноважена ним за дорученням особа продавала нерухомість, і йому було передано понад 360 млн грн доходу від цих операцій. Однак доходи від реалізації квартир і нежитлових приміщень підозрюваний декларував як доходи фізособи від продажу власного майна, а не від підприємницької діяльності, із застосуванням ставки податку в розмірі 5% замість 18%

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА