12:52 21.03.2022

Дефіцит продовольства загрожує не так Україні, як споживачам її сільгосппродукції - УКАБ

2 хв читати
Дефіцит продовольства загрожує не так Україні, як споживачам її сільгосппродукції - УКАБ

Україна має запаси основних сільгоспкультур на декілька років, тому блокування українських морпортів військами країни-агресора РФ загрожує насамперед не її продовольчій безпеці, а безпеці країн-імпортерів української агропродукції.

"Те, що у нас заблоковані наші порти в Чорному морі повністю перекриває легкі постачання на світові ринки. І, власне, проблема із продовольством наразі більша в тих країнах, куди ми постачали, ніж в Україні", - йдеться в повідомленні на сайті асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" у понеділок.

Організація нагадала, що Україна - один із найбільших агровиробників та експортерів на світовому ринку. Так, країна є п'ятим за розміром світовим експортером пшениці, четвертим - кукурудзи, третім - ячменю та першим соняшникової олії. Крім того, Україна займає значну частку на світовому ринку волоських горіхів, меду та іншої аграрної продукції.

Завдяки цьому країна має значні запаси пшениці, дворічні запаси кукурудзи, і п'ятирічні - соняшникової олії. За даними УКАБ, цього сезону озимі культури перебувають у досить хорошому стані.

"З цукром теж все абсолютно в порядку, сільгоспвиробники скоро розпочнуть сівбу цукрових буряків. Минулого року у нас був непоганий урожай і наші цукровари, незважаючи на проблеми дорожнечі природного газу, забезпечили країну достатнім річним обсягом", - наводить УКАБ слова свого гендиректора Романа Сластьона.

"В Україні проблем із продовольством не буде. Наразі є прогнози деяких експертів, що під сумнівом перебуває посівна кампанія приблизно на 30% територій, де збиралися сіяти. На решті територій все триває за планом сільгоспвиробників", - додав він у повідомленні асоціації.

Як повідомлялося, аналогічну думку висловив минулого тижня міністр агрополітики Роман Лещенко. За його даними, Україна забезпечує продовольством понад 400 млн осіб без урахування свого населення, і через блокаду її морського експорту військами країни-агресора особливо постраждають країни Африки, Близького Сходу та Південно-Західної Азії.

"Такі країни як Ліван, Лівія, Ємен, Єгипет, Сирія та десятки інших мають бюджет на продовольство та його запаси на 3-6 місяців, у деяких запаси на місяць. Хвиля продовольчої кризи призведе до нестабільності у багатьох регіонах світу, зростання нестабільності, голоду, зміни політичних режимів, хвиль міграції, які впливатимуть на весь світ", - заявив міністр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

"Метінвест" у I кв. наростив сплату податків до бюджету України на 70%, до 4,2 млрд грн - СЕО

ПриватБанк перерахував до бюджету майже 50 млрд грн податку на прибуток і дивідендів за 2023 рік

Україна в суботу передавала надлишки е/е Польщі обсягом 1600 МВт-год і обмежувала ВДЕ - Міненерго

Сума завданих збитків унаслідок ворожих обстрілів Курахівської ТЕС становить майже 1 млрд грн - ОВА

Дніпропетровська область отримає понад 3,2 млрд грн у рамках економічної платформи "Зроблено в Україні"

Ракетний удар РФ зруйнував ємності з агропродукцією в порту Південний

Кількість офіційно безробітних українців у березні зросла на 8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА