12:41 29.03.2022

Кабмін працює над секвестром бюджету, але на армію та захищені статті коштів вистачає – прем'єр

2 хв читати
Кабмін працює над секвестром бюджету, але на армію та захищені статті коштів вистачає – прем'єр

Кабінет Міністрів працює над скороченням видатків державного бюджету України, але на армію та захищені статті бюджету коштів достатньо, повідомив глава уряду Денис Шмигаль.

"Ми його (держбюджет - ІФ) фактично вже змінили, оскільки всі програми розвитку об'єднали та перевели до резервного фонду держави. І вже із резервного фонду фінансуємо всі необхідні видатки. Ви запитуєте, чи буде формальний секвестр бюджету? Так, працюємо над цим", - зазначив він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Фактично на сьогодні ми вже ухвалили рішення про скорочення на 107 млрд грн. Наразі додатково готуємо скорочення ще на 70 млрд грн", - додав Шмигаль.

Прем'єр пояснив, що виходячи з динаміки бюджетних показників за підсумками березня, уряд ухвалюватиме рішення щодо подальших змін.

Одночасно Шмигаль повідомив, що недовиконання держбюджету за доходами за підсумками березня 2022 очікується на рівні 30%.

"У березні виконання бюджету за доходами становитиме понад 70%. Просідання йде переважно за митницею. Податкову частину бюджету перевиконано, компанії сплачують податки дуже відповідально. Це дає нам змогу повністю виконувати соціальні зобов'язання держави", – повідомив глава уряду.

Крім того, він припускає, що квітневі показники можуть бути гіршими. Водночас упроваджене пільгове оподаткування для бізнесу у розмірі 2% обігу та скасування мит у короткостроковій перспективі можуть знизити доходи бюджету вдвічі, додав Шмигаль.

"Але навіть у такому разі є чітке розуміння того, що коштів на всі першочергові потреби – армію, соціальні виплати, медицину, інші захищені статті бюджету – нам вистачає. Це стосується планування на найближчі два-три місяці", – пояснив прем'єр.

За його словами, надходження фінансів від міжнародних партнерів створило для України "подушку безпеки", яка покриватиме дефіцит.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА