13:44 05.04.2022

"Укренерго" не має наміру оголошувати дефолт за своїми кредитними зобов'язаннями - голова правління

2 хв читати
"Укренерго" не має наміру оголошувати дефолт за своїми кредитними зобов'язаннями - голова правління

НЕК "Укренерго" не має наміру оголошувати дефолт за своїми кредитними зобов'язаннями, запевнив голова правління компанії Володимир Кудрицький в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми не збираємося оголошувати дефолт ні за "зеленими" облігаціями, які ми випустили минулого року, ні за кредитами, які ми взяли у міжнародних чи українських банків. Там, де нам договори дають змогу щось розстрочувати та відкладати, користуючись положеннями контрактів, ми це робимо. Але те, що ми маємо платити, ми дисципліновано платимо", - сказав він.

За його словами, "Укренерго" у майбутньому має намір продовжити роботу на фінансових ринках для відновлення зруйнованої внаслідок російського військового вторгнення інфраструктури.

"Ми хочемо показати надійність нашої компанії. Звісно, це матиме дуже позитивний ефект у майбутньому, коли нам потрібно буде залучати певні фінансові ресурси для відновлення нашої інфраструктури. Тому ми платитимемо, і бачимо ресурс, завдяки якому ми це робитимемо", - пояснив Кудрицький.

Водночас глава "Укренерго" зазначив, що електроенергетична галузь в умовах війни зіткнулася з проблемою падіння платіжної дисципліни та зниження ліквідності на ринку.

"І хоча ми наразі спостерігаємо її відносну стабілізацію, необхідно шукати джерела покриття витрат усіх генеруючих, мережевих, розподільних компаній, що поставляють", - зазначив він.

За його словами, відновлення повноцінної оплати "зеленої" генерації у рамках покладених на компанію спецзобов'язань (тариф НЕК на передачу є джерелом компенсації "зеленим" - ІФ) також залежить від можливостей залучення стороннього фінансування.

"Гадаю, будуть знайдені одночасно модель фінансування та розуміння, яким чином виглядатимуть платежі до сектору ВДЕ найближчими тижнями, доки ми не переможемо", - резюмував Кудрицький.

Крім того, потенційним джерелом відновлення ліквідності українського електроенергетичного ринку є розкриття експортного потенціалу країни завдяки об'єднанню української та європейської енергосистем.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних та міждержавних ліній електропередач, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. Корпоративні права НЕК належать державі від імені Міністерства енергетики України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА