17:34 06.04.2022

Кредити аграріям на проведення посівної кампанії-2022 в умовах війни досягли 1,79 млрд грн

2 хв читати
Кредити аграріям на проведення посівної кампанії-2022 в умовах війни досягли 1,79 млрд грн

Українські банківські установи за період із середини березня до 5 квітня видали аграріям кредитів у рамках держпрограми щодо підтримки посівної кампанії в умовах військового вторгнення РФ в Україну на загальну суму 1,79 млрд грн, повідомляється на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України в середу.

При цьому уточнюється, що на цей момент 80% (1,5 млрд грн) наданих позикових коштів становлять портфельні гарантії, а доступ до фінансування отримали 900 с/г товаровиробників із різних регіонів країни.

Найбільше кредитів за зазначений період залучили аграрії Кіровоградської - 405 млн грн (22% від загальної суми), Вінницької - 365 млн грн (20,4%), Дніпропетровської - 267 млн грн (14,9%), Одеської - 161 млн грн (9%) та Львівської - 159 млн грн (8%) областей.

За даними Мінагрополітики, кредити до 60 млн грн за цією програмою видаються під 0% річних (за програмою державної фінансової підтримки "Доступні кредити 5-7-9%"). Термін такого кредитування - до 6 місяців, а після його завершення відсоткова ставка для позичальників становитиме 5% річних. Скористатися кредитом можуть аграрії, які підлягають визначенню с/г товаровиробника.

"Кредитування аграріїв - один із головних пріоритетів банків. Умови надання кредитів спрощені максимально. Причому банки кредитують наших аграріїв навіть у тих регіонах, де тривають бої, бо треба сіяти, і (…) люди виходять на свої поля", - наводить міністерство слова свого глави Миколи Сольського.

Відомство уточнило, що урядова програма підтримки посівної реалізується силами Кабміну, Мінагрополітики, Міністерства фінансів, Міністерства економіки, Національного банку та банківського сектору.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України наприкінці березня розширив порядок видачі с/г виробникам гарантій за кредитами на портфельній основі під закупівлю необхідних їм ресурсів для проведення посівної кампанії у 2022 році, оскільки через військове вторгнення Росії в Україну частина аграріїв втратили обігові кошти для проведення весняних робіт.

Так, у рамках портфельного кредитування с/г виробники зможуть отримати позики на купівлю добрив, засобів захисту рослин, пестицидів та агрохімікатів, палива, запасних частин для с/г техніки, а також на поповнення основних засобів та нематеріальних активів, оплату праці, оренду нерухомого та рухомого майна, роботи та послуги для своєї операційної діяльності.

Загальний бюджет цієї програми на підтримку посівної-2022 становить 50 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА