21:29 09.04.2022

Кабмін України підтримав пропозицію НБУ про примусове вилучення активів "дочок" Сбербанку та ВЕБ

3 хв читати
Кабмін України підтримав пропозицію НБУ про примусове вилучення активів "дочок" Сбербанку та ВЕБ

Уряд України у суботу ухвалив рішення про вилучення корпоративних прав і фінансових активів виведених з ринку на початку війни МР Банку (раніше – Сбербанк) та Промінвестбанку (обидва – Київ) – "дочок" російських Сбербанку Росії та "ВЕБ.РФ", повідомила перший віцепрем’єр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

"Ми ухвалили рішення сьогодні про вилучення корпоративних прав і фінансових активів, які повністю або частково належать резидентам Росії. Йдеться про Сбербанк Росії та Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк", - сказала вона в ефірі національного телемарафону в суботу ввечері за результатами засідання уряду.

Свириденко уточнила, що це рішення, по суті, є практичним запровадженням закону "Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності РФ та її резидентів".

"Україна стягує частину фінансових активів у вигляді прав вимоги боргу, коштів, які є на рахунках, ОВДП, депозитарних сертифікатів (НБУ – ІФ). Тому, звичайно, наступним рішенням має бути рішення РНБО, але цей важливий крок у напрямку (вилучення) уряд зробив вже сьогодні", – наголосила перший віцепрем'єр.

Як повідомлялося, Нацбанк України 11 березня направив до Кабінету міністрів листа, в якому запропонував примусово вилучити в дохід держави фінансові активи МР Банку та Промінвестбанку.

"У дохід держави може бути направлено близько 26 млрд грн. Це кошти, ОВДП, депозитні сертифікати… Зрозуміло, що українські вкладники цих банків мають отримати свої вклади спочатку в межах гарантованої суми", – сказав голова Нацбанку Кирило Шевченко, коментуючи цей лист інтерв'ю "Економічній правді".

Як повідомлялося, НБУ 25 лютого відкликав банківську ліцензію та ліквідував банки, які перебувають під контролем РФ: АТ "Міжнародний резервний банк" (раніше АТ "Сбербанк") та "Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк" (ПАТ "Промінвестбанк").

Згідно з даними на сайті НБУ, на початок лютого цього року МР Банку (раніше – Сбербанк) належало ОВДП на 9 млрд грн та депозитних сертифікатів НБУ майже на 6 млрд грн за загального розміру активів 61,6 млрд грн, зокрема чистих – 34, 9 млрд грн. Крім того, у банку було 1,95 млрд грн грошових коштів, з яких 0,37 млрд грн - на рахунку в НБУ, 10,8 млрд грн в інших банках та інвестиційної нерухомості на 0,67 млрд грн.

З іншого боку на початок лютого МР Банк був винен 14,6 млрд грн іншим банкам та 6,7 млрд грн – клієнтам, зокрема 3,8 млрд грн юрособам та 2,9 млрд грн – фізособам.

Щодо Промінвестбанку, то ОВДП та депозитні сертифікати НБУ на 1 лютого у нього були відсутні. За загального розміру активів у 28,5 млрд грн, зокрема чистих – 6,8 млрд грн, вільних коштів у нього було 0,32 млрд грн, зокрема у Нацбанку – 0,28 млрд грн, коштів в інших банках – 1,25 млрд. грн., інвестиційної нерухомості – на 1,18 млрд. грн.

З іншого боку, ПІБ на початок лютого був винен 0,91 млрд грн іншим банкам і загалом 0,03 млрд грн - клієнтам.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА