08:48 11.04.2022

Ембарго на нафту з РФ у найгіршому сценарії викличе лише короткострокове її подорожчання – розрахунки Офісу президента України

2 хв читати
Ембарго на нафту з РФ у найгіршому сценарії викличе лише короткострокове її подорожчання – розрахунки Офісу президента України

Відмова країн від російської нафти не призведе до довгострокового зростання світових цін на неї, навіть якщо видобуток нафти не збільшиться, що малоймовірно, заявив радник президента України з економічних питань Олег Устенко в онлайн-інтерв'ю південнокорейському виданню MoneyS.

"Офіс президента України провів симуляцію – що буде, якщо додаткові поставки нафти не відбуватимуться, що є найгіршим сценарієм. У результаті ми зрозуміли, що зростання ціни на нафту знову повернеться до нормальних показників за кілька тижнів", – цитуються його слова на сайті голови держави.

Устенко зазначив, що російський експорт сирої нафти фактично неухильно зростав після початку війни в Україні і минулого місяця досяг 4,7 млн. барелів, що є рекордним показником з часів пандемії COVID-19.

"Путін лише на нафті отримує $1 млрд на день. Європейські країни навіть збільшили імпорт російської нафти", – констатував він. Радник зазначив, зокрема, що Німеччина зараз має найбільші запаси нафти в історії, і, за словами німецького міністра енергетики, вона продовжить імпортувати російську нафту.

"Деякі європейські країни побоюються, що може статися інфляція. Проте на ринку відбудеться швидка корекція, і ціни знову повернуться до прийнятного рівня. Причина, через яку я вважаю, що ціна на нафту впаде, полягає в тому, що на ринок надходитиме додаткова сира нафта з Латинської Америки та Близького Сходу", – пояснив свою позицію Устенко.

Він додав, що африканські держави та деякі країни Близького Сходу почали готуватися до збільшення видобутку, і не виключено, що із пропозицією нафти на світовий ринок вийдуть Іран та Венесуела.

Тому, на думку Устенка, відмова від російської "кривавої нафти" є першочерговим завданням.

Коментуючи можливості переорієнтації Росією на таких покупців її нафти, як Індія та Китай за умов відмови Заходу, радник президента України наголосив на обмежених можливостях РФ постачати свою нафту з урахуванням її невеликого танкерного флоту. На думку Устенка, світ має запровадити санкції щодо російських портів та накласти ембарго на перевезення російської нафти.

Радник Володимира Зеленського висловив подяку США за введення ембарго на російську нафту та газ та надію на додаткові санкції, зокрема, вторинний бойкот російських енергоносіїв.

Він також подякував Сеулу за підтримку Києва, адже, як зазначив нещодавно президент Зеленський, Республіка Корея щиро відчуває біль України.

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА