17:46 14.04.2022

Зняття морської блокади України для продовольчої безпеки світу ефективніше за створення нових спецфондів - торгпред Качка

2 хв читати
Зняття морської блокади України для продовольчої безпеки світу ефективніше за створення нових спецфондів - торгпред Качка

Зняття морської блокади України ефективніше для продовольчої безпеки світу, ніж створення нових спецфондів, вважає заступник міністра економіки - торговий представник України Тарас Качка.

"Знищення "Москви" - кращий внесок у подолання голоду у світі, ніж будь-які програми ООН", - написав він у фейсбуці у четвер.

За словами генсека ООН, п'ята частина людства страждатиме від голоду через війну.

"Я згоден щодо 1/5, але треба казати простіше - голод шириться через блокування наших портів і торгівлі в Чорному морі військовими кораблями РФ. Кукурудза, пшениця, олія в нас є. Вивезти не дають російські кораблі, які розстрілюють торговельні судна", - прокоментував Качка.

Якби не військова агресія Росії, ціни на продовольство у світі були б високими, але не захмарними, пояснив торгпред.

"Якби не Росія, то Африка та Близький Схід не думали б, де наскрести грошей, щоб купити на останнє пшеницю. Росія обманює багатьох, коли каже, що сама задовольнить попит на зернові", - зазначив Качка.

По-перше, не задовольнить, бо, крім пшениці, є ще не менш важлива кукурудза та рослинна олія, зазначає торгпред. А по-друге, РФ спекулює на цінах, наголосив він.

Тому, продовжив Качка, план "А" щодо подолання голоду - це відсіч агресії на морі та на суші, щоб українські зернові та олійні у повному обсязі потрапили на ринок. План "Б" - максимальна логістика через західний кордон.

"План "В" - створити фонд/програму/організацію, в якій міжнародні чиновники купуватимуть на гроші багатих і роздаватиму бідним - не план. Так, Україна бере активну участь у WFP, але масштаб нинішньої проблеми під силу лише ринку. Лише нормальна мирна торгівля може врятувати світ від нинішньої продовольчої кризи, про що йдеться у документах Міжнародної зернової ради й Міжнародної морської організації. Ці організації розуміють: збалансована торгівля та вільне мореплавство - це першооснова. Все інше - допоміжне", - зазначив заступник міністра економіки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА