07:47 21.04.2022

Міністр фінансів України закликав країни G-20 виділити від 10% їхніх SDR Києву для протистояння РФ

3 хв читати
Міністр фінансів України закликав країни G-20 виділити від 10% їхніх SDR Києву для протистояння РФ

Міністр фінансів України Сергій Марченко закликав країни G-20 виділити частину своїх ресурсів у будь-якій формі для потреб бюджету України, щоб український уряд працював на повну силу та міг продовжувати надавати всі необхідні послуги населенню в умовах розв'язаної Росією війни, повідомив Мінфін у середу увечері.

"Не всі присутні на сесії є державами-донорами. Але всі отримали свою частку спеціальних прав запозичень (SDR) від МВФ. І якщо ви спрямуєте хоча б 10% із них в Україну, це матиме для нас велике значення", - заявив Марченко на сесії G20 у Вашингтоні за участю міністрів фінансів та голів центробанків цих країн.

"Сьогодні правильний час для правильного вибору. Ця війна має закінчитися", - наголосив український міністр.

Він зазначив, що Росія - це захворювання світової економіки, а Україна - клітини імунітету, які мають бути активовані міжнародною медициною, щоб вбити хворобу та захистити інші країни від зараження.

"Наслідки війни відчуває не лише Україна. Війна сповільнює зростання, підвищує ціни на продукти харчування та енергію, прискорює інфляцію та знижує доходи, одночасно порушуючи торгівлю та ланцюги постачань у всьому світі", - додав Марченко.

За його словами, світова фінансова система може перейти до виживання, якщо не буде зроблено правильний вибір: забуто різницю між країнами та скоординовано дії, щоб зупинити війну та змусити Росію вивести свої війська з суверенної території України.

"Війна Росії проти України - це ще одна світова криза, яка потребує загального підходу - світ має об'єднати зусилля, щоб зупинити цю війну та допомогти Україні", - наголосив міністр фінансів.

Марченко зазначив, що доки глобальні наслідки не стали реальністю, Україні необхідна підтримка - зовнішнє фінансування, яке зможе нормалізувати економічну ситуацію в країні.

Він зазначив, що навіть за умов війни український уряд повністю функціонує, і бюджет, якщо не враховувати видатки на забезпечення військових потреб, повністю спрямований на забезпечення гуманітарних та соціальних видатків, а також на підтримку вразливих верств населення.

"Ми сподіваємося, що українські військові незабаром закінчать війну, але до цього ми повинні мати можливість фінансувати гуманітарні та соціальні потреби. І для цього світ має зробити вірний вибір", - заявив Марченко.

Мінфін зазначив, що сесія-відкриття G-20 була присвячена Україні, яка в особі міністра фінансів вперше брала участь у такому засіданні цього об'єднання.

Подія розпочалася зі звернення представників країн-світових лідерів на підтримку України, зокрема, міністр фінансів США Джанет Єллен відзначила зусилля українського уряду в умовах повномасштабного вторгнення РФ, а президент Європейського центрального банку Крістін Лагард заявила, що світ не забуде втрати, біль та страждання, спричинені діями Росії.

Як повідомлялося, у серпні минулого року МВФ здійснив новий загальний розподіл SDR у розмірі, еквівалентному $650 млрд, у рамках якого Україна пропорційно своїй квоті у Фонді отримала понад $2,7 млрд (SDR1,9 млрд). До початку війни всі ці кошти Україна вже витратила.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА