18:42 22.04.2022

Україна офіційно запропонувала ЄС і Енерготовариству терміново запровадити ембарго на легкозамінювані енергопродукти з РФ

2 хв читати
Україна офіційно запропонувала ЄС і Енерготовариству терміново запровадити ембарго на легкозамінювані енергопродукти з РФ

Україна офіційно звернулася до ЄС і секретаріату Енергетичного співтовариства з пропозицією запровадити ембарго на енергетичні товари Росії, і зокрема терміново на ті з них, які можна легко замінити, повідомила радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль на своїй сторінці у фейсбуці у п'ятницю.

"Сьогодні вже офіційно Україна звернулася до секретаріату Енергетичного співтовариства, Європейського Союзу та країн - учасниць договору про Енерготовариство з пропозицію про запровадження заборони на купівлю, імпорт, передання і транспортування енергетичних товарів, які походять, виробляються або переробляються в РФ", - написала Зеркаль.

Як терміновий захід Україна пропонує запровадити ембарго на всі російські енергоносії, які можна легко замінити. Зокрема, вважає Київ, мають бути заборонені всі постачання морським, залізничним і автомобільним транспортом вугілля, танкерної нафти, палива та LNG.

"Ми скористалися можливістю президентства України протягом 2022 року в Європейському Енергетичному співтоваристві, міжнародній організації, яка об’єднує всі країни Європейського Союзу та ще дев'ять країн, і внесли на розгляд законодавчу пропозицію", - пояснила радниця міністра.

За її словами, ця законодавча ініціатива дасть змогу перевести дискусію про енергетичне ембарго із загальних фраз і обіцянок у площину прийняття формального рішення.

Серед заходів у короткостроковій перспективі Україна також запропонувала оголосити ембарго на російську трубопровідну нафту, яке має набути чинності через 6-9 місяців, коли країни переналаштують свої ринки.

"Такий крок переконає альтернативних виробників нафти, що Європа серйозно налаштована відштовхнути Росію від ринку. Цей період надасть виробникам достатньо часу, щоб запропонувати та укласти нові довгострокові контракти з європейськими клієнтами та наростити виробництво", - зазначила Зеркаль.

Наступний крок – це запровадження фінансових обмежень на розрахунки з постачання газу з Росії, що можливо здійснити з застосуванням двох механізмів.

Перший із них, як пояснила радниця міністра, – це запровадження спеціальних депозитних рахунків у ЄС для накопичення всіх коштів від продажу російського трубопровідного газу, які можуть бути звільнені в обмін на виконання Росією певних умов безпеки.

"Альтернативою може стати запровадження спеціального мита на російські енергоносії, яке зменшить надходження від їх продажу до визначеного Європейською Комісією рівня", - доповнила Зеркаль.

Радниця міністра проілюструвала своє повідомлення у фейсбуці посиланням на відповідного листа Міністерства енергетики України на ім'я європейського комісара з питань енергетики Кадрі Сімсон, а також директора секретаріату Енергетичного співтовариства Артура Лорковського.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

Дефіциту електроенергії немає, "Укренерго" довелося обмежувати ВДЕ - Міненерго

Україна очікує надходження $1,5 млрд DPL СБ до кінця березня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА