09:49 24.04.2022

Глава Держтуризму Олеськів: У Києві, на сході та півдні країни туристична галузь повністю зупинилася

2 хв читати
Глава Держтуризму Олеськів: У Києві, на сході та півдні країни туристична галузь повністю зупинилася

Глава Державного агентства розвитку туризму (ДАРТ) Мар'яна Олеськів заявляє, що в Києві, на сході та півдні країни туристична галузь повністю зупинилася.

"Якщо ми говоримо про центральну та західну частини України, то готельна сфера збитків точно не зазнала. Руйнувань практично не завдано. Якщо ми говоримо про Київ, схід і південь, то тут туристична галузь повністю зупинилася. Поки що оцінити втрати все ще складно. Ми спробуємо зробити оцінку з податків, сплачених у період воєнних дій. Але те, що галузь на паузі, – це очевидний факт", - сказала Олеськів в інтерв'ю ексклюзивному агентству "Інтерфакс-Україна".

Глава відомства повідомила, що ДАРТ здійснює моніторинг і збір інформації про знищені та пошкоджені об'єкти туристичної та рекреаційної інфраструктури.

"До нас уже починають звертатися міжнародні партнери по таку інформацію для того, щоб надалі допомагати нам із відновленням. Колись цей процес стане актуальним, і ми маємо бути готовими до невідкладних дій. Тому зараз щодня здійснюємо моніторинг у реальному часі, щоби системно оцінювати втрати", - сказала вона.

Водночас Олеськів наголосила, що загальні збитки зараз важко оцінити через те, що деякі об'єкти розташовані в зонах розмінування або в місцях, де тривають воєнні дії.

Щодо фінансових джерел відновлення туристичного потенціалу України, вона зазначила, що насамперед допомагатимуть міжнародні туристичні партнери.

"Нам пишуть власники туристичних компаній, туристичні оператори, які готові після завершення бойових дій відкривати бізнес в Україні, створювати робочі місця та допомогти розвивати галузь. Інтерес до України сьогодні неймовірний", - додала Олеськів.

За її словами, наразі ДАРТ із кількома організаціями готує плани щодо відновлення туристичної галузі, як щойно це стане можливим.

"У цьому контексті дуже важливою буде донорська підтримка, адже державний бюджет має бути насамперед спрямований на обороноздатність країни. Крім того, ми маємо загальноекономічну підтримку, яка діє на всі галузі. Якщо говорити саме про туризм, то ми плануємо запустити низку програм і готуємо їх для донорських організацій. Спілкуємось із туроператорами щодо того, як має правильно відбутися відновлення їхньої роботи. Але зараз дуже складно розробити таку фінальну програму, оскільки бойові дії ще активно тривають", - констатувала глава Держтуризму.

На запитання, скільки потрібно часу галузі, щоб повернутися до довоєнного періоду, Олеськів наголосила, що повернутися до довоєнного стану – це повернутися до України початку 2014 року.

"Шлях тернистий і довгий. На кону – існування України, українців, мови, культури та історії. Тому пропоную не оперувати категоріями часу. Стільки, скільки знадобиться для перемоги та повного відновлення держави", - підсумувала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА