07:30 01.05.2022

Кабмін зберіг ціни газу для населення на рівні річних контрактів та зобов'язав ПОН постачати газ важливим для оборони підприємствам

3 хв читати
Кабмін зберіг ціни газу для населення на рівні річних контрактів та зобов'язав ПОН постачати газ важливим для оборони підприємствам

Кабінет міністрів України зберіг до 30 вересня 2022 року чинні ціни на газ для населення на рівні річних базових пропозицій постачальників та зобов'язав постачальника останньої надії (ПОН) забезпечувати газом важливих для обороноздатності непобутових споживачів за ціною 32 тис. грн/тис. куб. м.

Постанова про затвердження оновленого положення про спецзобов'язання на ринку природного газу (ПСО) №489 від 29 квітня 2022 року опублікована на Урядовому порталі та набула чинності з 1 травня цього року.

Постановою також визначається, що до 30 вересня 2022 року включно ПОН зобов'язаний постачати природний газ непобутовим споживачам, які виконують життєво важливі функції для забезпечення обороноздатності держави. У цьому випадку вартість ресурсу становить 32 тис. грн./тис. куб. м із ПДВ, а споживачів вносять до спеціального переліку.

Крім того, ДК "Нафтогаз України" до 30 вересня 2022 року включно реалізує природний газ операторам газорозподільних систем (ГРС) у розмірі нормативних втрат та виробничо-технологічних витрат за ціною 7,42 тис. грн/тис. куб. м із ПДВ. Також до спецзобов'язань належить реалізація газу операторам ГРС за ціною 0,01 грн/куб.м з ПДВ для покриття втрат, зумовлених військовими діями та понесених у зв'язку із запобіганням гуманітарним кризовим ситуаціям. При цьому оператор ГРС має здійснити підтвердження обсягів таких втрат за березень-квітень 2022 року з урахуванням правил методики визначення шкоди енергетичної інфраструктури, заподіяної в результаті збройної агресії Росії, яка має бути затверджена Міністерством енергетики.

Умовою включення операторів ГРС до балансуючої групи ДК "Нафтогаз України" є, зокрема, надання до 15 травня банківської гарантії на суму грошових зобов'язань, що визначається за місячним обсягом втрат та виробничо-технологічних витрат протягом 2021 року за ціною 7,42 грн// куб. м із ПДВ.

Крім того, вимогою до оператора ДРС є відсутність у нього на 15 травня простроченої заборгованості перед ДК "Нафтогаз України" за реалізований газ у березні 2022 року.

Протягом періоду дії ПСО НАК "Нафтогаз України" реалізує ДК "Нафтогаз Трейдинг" та ДК "Нафтогаз України", зокрема як постачальнику "останньої надії", обсяги природного газу, необхідні для забезпечення його виконання.

Для забезпечення ресурсом "Нафтогазу" для побутових споживачів та виробників теплової енергії АТ "Укргазвидобування" та АТ "Чорноморнафтогаз" зобов'язані щомісяця здійснювати продаж йому природного газу власного видобутку (крім обсягів власних виробничо-технологічних витрат та обсягів для виробництва зрідженого природного газу та стабільного бензину), за ціною 7,24 грн/куб.м із ПДВ.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Денис Шмигаль 29 квітня повідомив, що Кабінет міністрів ухвалив рішення щодо збереження цін на газ для населення на нинішньому рівні, а також пільг для важливих для обороноздатності підприємств.

Режим спеціальних зобов'язань на ринку газу для населення було скасовано влітку 2020 року. Водночас, взимку 2021 року в умовах різкого зростання цін уряд тимчасово запровадив обмеження ціни газу для населення до 6,99 грн/куб. м, але з 1 квітня відмовився від нього.

Разом із тим, з 1 травня 2021 року до 30 квітня 2022 року діяли обов'язкові річні пропозиції постачальників для населення, які вони не мали права підвищувати протягом усього періоду, але могли знижувати. До 1 травня 2022 року річна пропозиція, зокрема, НАК "Нафтогаз" для населення становить 7,96 грн/куб. м (з ПДВ, без вартості транспортування), компанії "ЙЕ Енергія" Дмитра Фірташа та близько 20 постачальників, що працюють під брендом "Твій Газзбут", - 7,99 грн/куб. м (з ПДВ). За даними на лютий 2022 року, річні пропозиції кількох десятків постачальників, що працюють на ринку, варіювалися в межах 7,7-11,99 грн/куб. м.

ДК "Нафтогаз Трейдинг" з початку опалювального сезону постачає підприємствам ТКЕ газ для обігріву населення за фіксованою ціною 7420 грн/тис. куб. м та бюджетних установ – за 16 390 грн/тис. куб. м.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА