15:04 03.05.2022

Прем'єр Болгарії вважає, що споруджуваний у Греції плавучий термінал СПГ дасть змогу змінити енергетику Європи

2 хв читати
Прем'єр Болгарії вважає, що споруджуваний у Греції плавучий термінал СПГ дасть змогу змінити енергетику Європи

Плавучий термінал СПГ, будівництво якого розпочалося в Александруполісі на півночі Греції, не лише служитиме для постачання енергоресурсів, а й дасть змогу внести суттєві зміни в енергетику Європи, заявив у вівторок прем'єр-міністр Болгарії Кирил Петков.

"Це не просто енергетичний проєкт. Він змінить енергетичну карту Європи. Балканський півострів - це регіон із населенням 65 млн людей, і ми можемо зробити значно більше", - наводить агентство Associated Press (AP) слова прем'єра.

Голова Євроради Шарль Мішель, який вирушив до регіону з візитом, провів в Александруполісі зустрічі з прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом, лідерами Болгарії, Північної Македонії та Сербії.

Очікується, що термінал СПГ потужністю 5,5 млрд куб. в Александруполісі розпочне роботу у 2023 році. Оператор проєкту Gastrade SA повідомляв у січні, що газ може розподілятися на ринки Греції, Болгарії, Румунії, Сербії та Північної Македонії, Молдови та України.

У країні вже працює один термінал СПГ – Revithoussa LNG компанії DESFA, за 45 км від Афін. У 2021 році він прийняв 2,4 млрд куб. м газу.

"Плавучий термінал СПГ в Александруполісі допоможе досягти мети ЄС щодо поетапної відмови від російського газу якнайшвидше, як вирішила Європейська рада в березні", - пояснив раніше прессекретар голови Євроради Баренд Лейтс значення проєкту.

Уранці 27 квітня "Газпром" повністю призупинив постачання газу компаніям "Булгаргаз" (Болгарія) та PGNiG (Польща) через несплату в рублях. На кінець 26 квітня "Газпром експорт" не отримав платежів за постачання газу у квітні від цих компаній у рублях.

Нова схема оплати газу, яку нав'язує Москва, передбачає, що в уповноваженій фінансовій інституції - Газпромбанку - для іноземних покупців відкривають спеціальні рублеві та валютні рахунки типу "К". Іноземний покупець сплачує за газ у валюті контракту, ГПБ продає її на "Московській біржі" та переказує рублі "Газпрому". Саме в цей момент зобов'язання щодо оплати природного ресурсу нібито вважається виконаним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА