19:45 05.05.2022

ЄІБ за наявності гарантії ЄС готовий прискорити виділення Україні до EUR1,5 млрд

2 хв читати
ЄІБ за наявності гарантії ЄС готовий прискорити виділення Україні до EUR1,5 млрд

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) за наявності гарантії ЄС міг би прискорити виділення Україні до EUR1,5 млрд із активних програм у рамках пакета невідкладних заходів солідарності для задоволення деяких із найнагальніших потреб, повідомив президент банку Вернер Хойер.

"ЄІБ також має гарні можливості для того, щоб взяти на себе важливу роль у фінансовому управлінні Фонду солідарності, запропонованого ЄС, під керівництвом Європейської комісії, якщо його про це попросять", – сказав він також на Міжнародній донорській конференції високого рівня для України у Варшаві в четвер.

Хойер відзначив досвід ЄІБ у рамках програми відновлення для Східної України після кризи 2014 року, додавши, що, на жаль, багато будівель, в які банк інвестував, як і безліч інших по всій Україні, були пошкоджені, зруйновані або перейшли під контроль Росії.

"Але ми відновлювали раніше і разом з усіма вами, на знак солідарності з Україною, будуватимемо наново, створюючи умови для кращого майбутнього", – наголосив глава ЄІБ.

Він нагадав, що банку вдалося швидко направити майже EUR700 млн уряду України на невідкладні потреби у ліквідності лише через кілька тижнів після вторгнення Росії, а також схвалити пакет підтримки у розмірі EUR4 млрд для країн, які прийняли українських біженців.

"Я тут тому, що на додаток до негайної гуманітарної допомоги… існує гостра необхідність якнайшвидше відновити критично важливу інфраструктуру, щоб допомогти Україні, її економіці та її народу залишатися стійкими, поки вони захищатимуться від російської агресії. Підтримка основних транспортних комунікацій, забезпечення тимчасовим житлом вимушених переселенців, терміновий ремонт громадських будівель, зокрема шкіл і лікарень – все це потребує термінових інвестицій”, – пояснив Хойер.

Глава ЄІБ також наголосив на необхідності вже зараз розпочати етап планування загальнонаціональної реконструкції, навіть якщо може бути здійснено лише після закінчення війни.

Як повідомлялося, Хойер заявив про готовність банку прискорити передачу Україні додаткових EUR1,3 млрд найближчими місяцями у співпраці з іншими інститутами ЄС близько місяця тому, проте кошти поки що не було виділено.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, один із організаторів донорської конференції, повідомив, що на ній вдалося зібрати $6,5 млрд. Детальна інформація про їх розподіл поки відсутня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА