12:59 09.05.2022

Посівна в Україні відстає від минулорічної на 20-30%, стан посівів значно гірший – міністр Сольський

2 хв читати
Посівна в Україні відстає від минулорічної на 20-30%, стан посівів значно гірший – міністр Сольський

Україна за сумарною площею посівів цього сезону відстає порівняно з минулорічними показниками, відставання залежно від сільгоспкультури становить від 20% до 30%, повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський на брифінгу в Українському медіацентрі в понеділок.

"Якість посівів значно гірша порівняно з минулими роками через зрозумілі причини. Це вже дуже погано впливає на світові ринки і ще гірше – у середньо- чи довгостроковій перспективі", - додав він.

За даними міністра, крім військового вторгнення РФ, на перебіг посівної негативно впливає низка факторів, насамперед логістичних.

"Посівна в Україні відбувається досить активно. Є зрозумілі складнощі, насамперед із логістикою. Фермери й агропідприємства витрачають менше грошей на базові речі - посівний матеріал, гербіциди. Вони економлять, наскільки це можливо, враховуючи перебої з дизелем. Очевидно, є втрати за часом, назвемо це так, тому що комендантська година, переміщення техніки, деяка техніка пішла на фронт, також залишилося менше людей", - уточнив Сольський.

За його словами, виникають труднощі зі зберіганням агропродукції та пального. Сукупність цих чинників призводить і до зниження обсягів вироблюваної продукції, і до погіршення її якості.

Як повідомлялося, Україна під час посівної-2022 на 5 травня засіяла основними с/г культурами 7,1 млн га земель, що становить 49,3% від запланованих на поточний сезон 14,4 млн га. За тиждень 28 квітня – 5 травня засіяно 2,71 млн га.

Згідно з оприлюдненими на його сайті даними, станом на 5 травня площа посівів соняшника становить 2,4 млн га (+1,03 млн га за тиждень), кукурудзи – 1,98 млн га (сівбу розпочато цього тижня), ярого ячменю – 853,8 тис. га (сівбу завершено), ярої пшениці – 186,1 тис. га (+10,3 тис. га), вівса – 153,5 тис. га (+9,5 тис. га), гороху - 116,3 тис. га (+3,3 тис. га).

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 20 квітня заявив, що Україна цього сезону засіє орієнтовно 14,2 млн га сільгоспземель, що становить 80% від минулорічного показника в 16,9 млн га.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

Мінекономіки очікує узгодження Плану України Брюсселем протягом кількох тижнів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА