13:26 10.05.2022

Податки в Україні посильні, але необхідно припинити практику реєстрації податкових накладних – власник Voda UA

3 хв читати

 Держава має негайно припинити в Україні практику реєстрації податкових накладних, зокрема оцінку критеріїв зарахування підприємств до підприємств із ризикованою діяльністю, а також замінити податок на додану вартість (ПДВ) податком на виведений капітал.

Таку думку в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" висловив Дмитро Нікіфоров, власник та засновник компанії ТОВ "АТ Маркет" (Київ), що займається розливом високогірної карпатської води під ТМ Voda UA, "Горянка", "Карпатська джерельна високогірна".

Він вважає, що ставка стягуваних податків у країні посильна для бізнесу і не потребує зниження.

"Потрібно негайно вбити цю "гідру", яка називається реєстрацією податкових накладних. Це той інструмент, завдяки якому злодійкуваті податківці і нардепи, що їх прикривають, вимивають оборот у бізнесу в розмірі ПДВ. Держава має негайно припинити практику реєстрації податкових накладних, якої немає ніде у світі", - заявив Нікіфоров.

За його словами, практика реєстрації податкових накладних та порядок визначення критеріїв зарахування діяльності підприємств до ризикованих шкодять бізнесу, вимиваючи його оборотний капітал, і мають бути негайно припинені.

"Податки знижувати не треба, вони посильні. За великим рахунком ПДВ потрібно скасовувати в принципі і вводити зрозумілі та чіткі податок з обороту та податок з продажу, безповоротні. Тому що будь-який поворотний податок на кшталт ПДВ є так званим квадратним податком і створює корупційні ризики, але на цьому потоці сидять такі люди, що це питання зрушити неможливо", - уточнив бізнесмен.

"Тому скасування ПДВ і податку на прибуток із заміною на податок на виведений капітал – це те, що має зробити держава для бізнесу. Без цього бізнес не вилікують, хоч би як його набивали кредитами. Усе фінансування розбивається об те, що в нинішній парадигмі він працювати просто не може", - додав Нікіфоров.

Як повідомлялося, міністр фінансів Сергій Марченко виступає за відновлення системи адміністрування ПДВ з автоматичним відшкодуванням грошима, "навіть якщо це болісно і потребує відстрочення виплат".

"Чомусь було прийнято рішення, які фактично зламали чинну систему реєстрації податкових накладних, перевірки ризиків і автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ. Фактично з березня у нас система реєстрації податкових накладних не працює… Я прихильник того, щоб працювала система автоматичного відшкодування ПДВ, а бізнес отримував би кошти", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Кабінет Міністрів України 28 лютого встановив можливість автоматичної реєстрації податкових накладних для деяких типів підприємств АПК та харчопрому, що дасть їм змогу подавати документацію без бюрократичної тяганини.

За даними Романа Лещенка, який на той момент обіймав посаду міністра аграрної політики та продовольства України, в автоматичному режимі після 28 лютого реєструються податкові накладні юросіб, які вирощують сільгоспкультури, сільгосптварин та птицю, займаються рибальством, а також переробляють молоко, масло та сир.

Крім того, до переліку потрапили всі підприємства, які виробляють м'ясо, фруктові та овочеві соки, олію, тваринні жири, харчові жири; продукти борошномельно-круп'яної промисловості; хліб та хлібобулочні вироби, борошняні кондитерські вироби, торти та тістечка; какао, шоколад, цукрові кондитерські вироби; чай та каву; прянощі та приправи; готову їжу та страви; дитяче харчування та дієтичні харчові продукти; готові корми для тварин, яких утримують на фермах; безалкогольні напої та інші води, розлиті у пляшки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА