16:40 17.05.2022

Єврокомісія не радить компаніям відкривати рублеві рахунки для оплати газу з РФ

2 хв читати
Єврокомісія не радить компаніям відкривати рублеві рахунки для оплати газу з РФ

Компанії з ЄС, купуючи газ із Росії, мають розплачуватись у доларах і євро, а не відкривати рублеві рахунки, заявив у вівторок представник Єврокомісії Ерік Мамер.

"Це не належить до тих рекомендацій, які ми давали країнам ЄС щодо дотримання санкцій", - наводить Bloomberg його відповідь на запитання журналіста про допустимість відкриття рублевих рахунків.

Мамер наголосив, що з погляду Єврокомісії компанії можуть відкривати рахунки в Газпромбанку в євро та доларах, використовувати їх для оплати газу та оголошувати свої зобов'язання виконаними, щойно перекажуть кошти саме в цій валюті.

У понеділок газета Il Sole 24 Ore повідомила, що країни ЄС дотримуються різних позицій стосовно запропонованого Росією механізму оплати поставок газу в рублях.

"Це питання спричинило суперечки серед членів ЄС. Італія, ФРН, Франція, Угорщина згодні на запропонований варіант... Проте є й такі країни, як, наприклад, Польща, Нідерланди, країни Балтії, які виступають проти механізму", - йдеться у статті.

На думку противників нового механізму, необхідно жорстко дотримуватися оцінок ЄС і зокрема - слів голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн про те, що "розплачуватися в рублях - означає порушувати режим санкцій".

При цьому газета наголошує, що оплату в рублях уже "проводив багато хто, зокрема - і в Берліні". Вона також нагадує, що прем'єр Італії Маріо Драгі заявляв, що не бачить прямої заборони ЄС на оплату газу в рублях.

Раніше в Європейській Комісії поширили чергові рекомендації щодо купівлі російського газу, в яких пояснюють, як це робити за умов санкцій.

"Єврокомісія заявила, що імпортери з ЄС можуть продовжувати платити за російський газ, не порушуючи санкцій проти Москви", - повідомляло в понеділок агентство Bloomberg.

За інформацією агентства, у рекомендаціях ідеться, що санкції "не забороняють відкривати банківський рахунок у банку, який відповідає за отримання грошей в обмін на постачання газу". Bloomberg пояснює, що у такий спосіб компанії, на думку Брюсселя, можуть відкривати рахунки в Газпромбанку для оплати постачання газу. "Однак немає пояснень щодо вимоги Москви відкрити і другий рахунок - у рублях", - йдеться в повідомленні агентства.

Водночас Єврокомісія виходить із того, що європейські компанії мають вважати свої зобов'язання виконаними після перерахування російській стороні доларів та євро, тобто не чекаючи їх переведення в рублі.

Нова схема оплати газу, нав'язувана Москвою, передбачає, що в уповноваженому фінансовому інституті - Газпромбанку - для іноземних покупців відкриваються спеціальні рублеві та валютні рахунки типу "К". Іноземний покупець платить за газ у валюті контракту, ГПБ продає її на "Московській біржі" та переказує рублі "Газпрому". Саме в цей момент зобов'язання щодо оплати природного ресурсу нібито вважається виконаним.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

Кабмін пропонує ВР ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укренерго" фіксує зростання споживання е/е через похолодання

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

Енергетики повернули світло майже всім споживачам Сумщини, знеструмленим після ударів РФ по енергооб'єктах у понеділок - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА