18:50 19.05.2022

Україна приєдналася до плану забезпечення глобальної продовольчої безпеки – Мінагрополітики

3 хв читати
Україна приєдналася до плану забезпечення глобальної продовольчої безпеки – Мінагрополітики

Україна приєдналася до підписання дорожньої карти із забезпечення глобальної продовольчої безпеки, спрямованої на боротьбу з глобальною продовольчою кризою, що дедалі більше посилюється через блокування РФ українських морських портів - ключову інфраструктуру країни для експорту сільгоспкультур, повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства в четвер.

Відповідний документ підписано 18 травня за результатами зустрічі голів профільних аграрних міністерств на майданчику ООН у Нью-Йорку.

На сайті відомства уточнюється, що міністр агрополітики України Микола Сольський у своєму зверненні до міністрів АПК інших країн наголосив, що першочерговим завданням для світової продовольчої безпеки є припинення війни Росії проти України та розблокування експорту української сільгосппродукції.

За його словами, через війну в Україні світові ціни на пшеницю та кукурудзу вже зросли більш ніж на 20%, що спричинило підвищення цін на базові продукти харчування в усіх країнах світу. Розв'язана Росією війна є особливо критичною для країн Азії та Африки, які імпортували зерно переважно з України і громадяни яких витрачають на продукти харчування понад 40% від своїх загальних витрат.

Міністр наголосив, що глобальна продовольча криза дедалі загострюватиметься, і кожна держава світу вже почала платити ціну за російську агресію в Україні через дефіцит зерна та спричинену зростанням цін на продовольство інфляцію.

"Прогнози впливу війни на світову продовольчу безпеку, в тому числі прогноз FAO, необхідно коригувати на вказані вище реалії в бік погіршення. Щоб не допустити масового голоду, сьогодні критично важливо розблокувати експорт української сільськогосподарської продукції", – зазначив український міністр.

За його словами, у 2022 році для українських фермерів вирішується майбутнє трьох урожаїв та подальша робота їхньої галузі.

"Наші фермери не можуть експортувати минулорічний урожай. По-друге, через окупацію та воєнні дії ми зберемо лише половину цьогорічного врожаю – його експорт так само може бути заблокований. (…) По-третє, під загрозою опинилась наступна посівна кампанія озимих, адже фермери не змогли продати свій урожай і не мають коштів для придбання пального, добрив, засобів захисту рослин, а також їм просто ніде зберігати цей урожай", - пояснив Сольський.

Він нагадав, що велику частину озимої пшениці цього сезону було засіяно у 2021 році у південних та східних областях України, де точаться активні бойові дії і частина яких захоплена російськими військами. Окупанти активно викрадають збіжжя з тимчасово окупованих територій, тоді як українські фермери не можуть там збирати врожай, а якщо зберуть, то не зможуть його реалізувати.

Як повідомлялося, Генсек ООН Антоніу Гутерреш веде переговори з Росією та іншими країнами із проханням не перешкоджати вивезенню зерна з портів України в обмін на пом'якшення санкцій проти добрив із Росії та Білорусі.

У квітні Гуттереш заявив, що війна в Україні може приректи понад 1/5 людства на небачені десятиліттями злидні, нужду та голод.

До повномасштабного російського військового вторгнення Україна щомісяця експортувала близько 5 млн тонн сільгосппродукції через порти Одеси та Миколаєва, проте нині через їх морську блокаду з боку РФ може щомісяця перевозити близько 500 тис. тонн зернових. Це призводить до щомісячного недоотримання країною близько $1,5 млрд експортних прибутків.

Влада США виділяє ще $250 млн на екстрену продовольчу допомогу у світі, заявив у середу голова Держдепу Ентоні Блінкен.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА