17:17 24.05.2022

"Укртеплокомуненерго" вимагає від "Нафтогазу" припинити нарахування штрафів на підприємства ТКЕ під час війни

3 хв читати
"Укртеплокомуненерго" вимагає від "Нафтогазу" припинити нарахування штрафів на підприємства ТКЕ під час війни

Міжгалузева асоціація (МА) "Укртеплокомуненерго" звернулася до НАК "Нафтогаз України" з вимогою припинити нараховувати штрафи та пені на виробників і постачальників теплової енергії під час війни, повідомляється у пресрелізі МА у вівторок.

"Ми звертаємось до керівництва "Нафтогазу" з вимогою припинити нарахування штрафів і пеней під час війни, як і було вами обіцяно в лютому. А також забезпечити цивілізовані, адекватні сьогоднішнім реаліям, умови співпраці з виробниками тепла", - заявив президент "Укртеплокомуненерго" Арсентій Блащук, слова якого наводить пресслужба.

МА також звернулася до голови комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрія Геруса з проханням забезпечити паритетні умови роботи обох галузей та виключити дискримінацію й тиск з боку газопостачальника.

За інформацією МА, наразі вже п'ять теплопостачальних підприємств отримали від ТОВ "Газопостачальна компанія (ГК) "Нафтогаз Трейдинг" листи-вимоги про сплату штрафів за порушення умов довгострокових договорів постачання газу. Відповідно до них, споживач-теплопостачальник зобов'язаний за п'ять робочих днів до початку відповідного розрахункового періоду укласти договір або додаткові угоди за договорами банківського рахунку щодо списання коштів із рахунків споживача, куди надходять кошти за послуги теплопостачання.

"Якщо підприємство ТКЕ не виконує цю вимогу – сплачує штраф у розмірі 10% вартості природного газу за відповідний розрахунковий період. Причому відсутність боргів за газ чи термінів розрахунку до уваги не беруться", - пояснили в асоціації.

Зокрема, листи-вимоги зі штрафами від 2,2 млн грн до 47,2 млн грн отримали "Обухіврайтепломережа" (Київська обл.), "Ковельтепло" (Волинська обл.), "Луцьктепло", "Рівнетеплоенерго" та "Івано -Франківськтеплокомуненерго" із загальною сумою вимог до п'яти ТКЕ понад 150 млн грн.

Як вважають в "Укртеплокомуненерго", ці штрафні вимоги з боку ГК "Нафтогаз Трейдинг" нелегітимні в умовах воєнного стану. Вони не мають джерел відшкодування, оскільки не входять до тарифів та не списуються за вимогами закону №1730 "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення" від 3 листопада 2016 року.

Отже, джерелом погашення штрафів ТОВ "ГК "Нафтогаз Трейдинг" мають стати кошти місцевих бюджетів, констатують у МА.

"Агресивна тактика та нагнітання вимог й тиску на теплокомуненерго з боку НАК "Нафтогаз" має на меті отримати задарма контроль над теплопостачальними підприємствами, щоб компенсувати свої втрати. Якщо не зупинити цю гру в одні ворота, "Нафтогаз" посилюватиме економічно необґрунтовані вимоги та аморальний в умовах воєнного стану тиск на ТКЕ", – стверджує Блащук.

Як повідомлялося, МА "Укртеплокомуненерго" у травні звернулася до народних депутатів із проханням не підтримувати законопроєкт "Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та післявоєнного відновлення", ухвалення якого може призвести до поглинання "Нафтогазом України" підприємств ТКЕ.

Як стверджували в асоціації, ухвалення цього урядового законопроєкту, метою якого є врегулювання взаємовідносин між "Нафтогазом" та виробниками тепла в умовах воєнного часу, фактично означатиме перехід підприємств ТКЕ під контроль "Нафтогазу".

Як вважають у МА, найсуперечливіша частина законопроєкту стосується безоплатного переходу права власності на 100% статутного капіталу або майна теплопостачальної чи теплогенерувальної організації до постачальника природного газу у разі повної чи часткової несплати платежів за договором про реструктуризацію заборгованості у розмірі суми двомісячних платежів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА