09:39 26.05.2022

Ситуація із зовнішнім фінансуванням точно покращилася, завдання зробити його ритмічним – представник України у МВФ

2 хв читати
Ситуація із зовнішнім фінансуванням точно покращилася, завдання зробити його ритмічним – представник України у МВФ

Сума майбутнього зовнішнього фінансування поточного дефіциту держбюджету України після нещодавніх рішень США та Євросоюзу перевищила запрошені українським урядом $15 млрд на найближчі три місяці, тепер стоїть завдання налагодити ритмічні надходження цих коштів, повідомив заступник виконавчого директора України в МВФ Владислав Рашкован.

"Якщо скласти (виділені) гроші, то вже більше ніж $15 млрд, які нам потрібні були на три місяці. Наше завдання – зробити так, щоб вони йшли з певною періодичністю, щоб не було все на кінець року. Нам треба жити зараз: треба платити рахунки у червні, у липні…", – сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у кулуарах організованого Фондом Пінчука Українського сніданку в Давосі, де відбувається Всесвітній економічний форум.

Рашкован нагадав, що президент США Джо Байден підписав зміни до бюджету про виділення додатково $40 млрд через війну в Україні, з яких $7,5 млрд підуть на фінансування дефіциту країни як гранти.

За його словами, ЄС також заявив про виділення EUR9 млрд макрофінансової допомоги до кінця року, а Німеччина повідомила, що надасть Україні EUR1 млрд через рахунок, який адмініструє МВФ.

Він додав, що Фонд завершує роботу з приводу дебютних коштів на цьому рахунку, які виділила Канада у розмірі 1 млрд канадських доларів, заявивши днями про збільшення цієї суми ще на 250 млн (сумарно – $973,3 млн за поточним курсом).

"Плюс є ще досить багато грошей двосторонніх. Завдання уряду – опрацювати з міжнародними організаціями, двосторонніми партнерами, щоб ці гроші приходили до нас рівними частинами протягом року. Така робота триває. У травні ситуація точно краща, ніж у квітні", – зазначив Рашкован.

Він висловив жаль тим, що процес виділення коштів затримувався з бюрократичних причин, які ще остаточно не знято, зокрема щодо виділення Україні коштів у SDR.

"Америка виявилася швидшою за Європу з різних причин. Америка перша вийшла і з військовою підтримкою, і з підтримкою фінансовою", – констатував представник України у МВФ.

Раніше цього тижня міністр фінансів України Сергій Марченко повідомив, що країна отримає у травні-2022 від міжнародних партнерів до $2 млрд за необхідних $5 млрд щомісяця. Сума, що залишилася, покривається за рахунок ринкового розміщення військових облігацій - до $1 млрд - і викупу їх Національним банком України/

У березні міжнародна підтримка України становила $3 млрд завдяки терміново виділеним МВФ $1,4 млрд та підтримці Світового банку, у квітні – $1,7 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА