16:50 26.05.2022

Ексглава "Нафтогазу" пропонує перевести центральне опалення з газу на електроенергію

2 хв читати
Ексглава "Нафтогазу" пропонує перевести центральне опалення з газу на електроенергію

Реалізувати давно обговорювану на ринку ідею переведення центрального опалення з природного газу на електроенергію в умовах дефіциту та подорожчання газу й надлишку електроенергії пропонує ексголова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Ідея досить добре відома. Сенс у тому, що з таким дефіцитом газу і з такою його ціною, я думаю, всім очевидно, що це марнотратство зараз за $1,5 тис. за 1000 кубометрів або, у найкращому разі, за $1 тис. купувати газ за імпортом, за який, зрозуміло, ніхто не розрахується. Коли ми маємо недозавантажену систему генерації електроенергії", – сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах організованого Фондом Пінчука Українського сніданку в Давосі.

Коболєв не зміг оцінити необхідні капіталовкладення для такого переходу.

"Але якщо ми говоримо про те, що нам потрібно спалити, умовно кажучи, 5 млрд кубів газу мінімум за ціною $5 млрд, я думаю, що ця річ буде дуже порівнянна. Отже, ми не змінюємо саму систему входу тепла, ми змінюємо джерело, за рахунок якого гріється вода, яка потім іде до системи", – наголосив він.

Ексголова "Нафтогазу" пояснив, що змінювати центральне опалення на електроопалення безпосередньо в будинках – "у нас для цього мережі не готові", й він погоджується з такою критикою.

"Але завести лінії для подачі електроенергії на ТЕЦ і там поставити теплоакумулятори - ця ідея досить стара. Вона не моя, одразу скажу", - зазначив Коболєв.

На його думку, раніше практичною реалізацією цієї ідеї не зацікавилися, оскільки "всім завжди було дуже вигідно, прямо скажемо, маніпулювати газом і підкрадати".

"Наразі настав момент, коли вже всі виправдання пішли. І мені здається, що ця постійна мантра, що "прості українці не зрозуміють" – вона вже точно нерелевантна. Українці довели, що вони все розуміють, все можуть і ще й допоможуть. І зараз дуже гарний момент не спалити 5 млрд (куб. м) у трубі, а зробити правильну річ для країни", - вважає ексголова "Нафтогазу".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА