10:23 27.05.2022

Нерезиденти відновили зберігання газу в українських ПСГ – голова "Нафтогазу"

2 хв читати
Нерезиденти відновили зберігання газу в українських ПСГ – голова "Нафтогазу"

Іноземні компанії знову використовують підземні газові сховища (ПСГ) України, попри війну, хоча обсяги такого зберігання поки що невеликі через дефіцит газу в Європі, повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Вже є іноземні компанії, які розпочинаючи з квітня в умовах війни все одно ризикують і зберігають газ у наших сховищах", - зазначив він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Голова НАК нагадав, що у перший місяць війни Україна призупинила таку можливість, проте згодом знову відкрила сховища для нерезидентів.

"Поки що переважно невеликі (обсяги зберігання нерезидентами). Питання просто у тому, що у Європі є певний дефіцит газу", – пояснив Вітренко.

За його словами, ця довіра пов'язана з тим, що Україна є надійним партнером на відміну від Росії.

"От щойно була зустріч світових економічних лідерів, обговорювали енергетичну безпеку, і польський міністр енергетики пані Москва прямо каже: дивіться, у нас були контракти, у Болгарії були контракти, але росіяни просто не виконують їх. Тому враховувати будь-які домовленості та папери, підписані Росією, не варто, на відміну від домовленості з Україною", – наголосив голова правління "Нафтогазу".

Як повідомлялося, Україна активно пропонує європейським компаніям використовувати українські ПСГ. Режим митного складу (МС) дає змогу зберігати природний газ у ПСГ України протягом трьох років без сплати податків та митних зборів за подальшого його транспортування з території країни.

У січні цього року оператор газосховищ "Укртрансгаз", дочірня компанія "Нафтогазу", зазначав, що кількість компаній-нерезидентів у його портфоліо замовників за останні три роки зросла увосьмеро – до 111 компаній, які представляють 27 країн із трьох континентів: Європи, Північної Америки та Азії.

На початок минулого опалювального сезону у жовтні 2020 року нерезиденти мали у ПСГ України приблизно 10 млрд куб. м газу, з яких до 30 квітня 2021 року вони використали майже 6 млрд куб. м, зокрема близько 0,5 млрд куб. м було реекспортовано та повернуто на європейський ринок, тоді як 5,5 млрд куб. м - розмитнено та реалізовано для потреб українських споживачів.

На початок жовтня 2021 року іноземні замовники послуг зберігали в українських підземках у режимі "митний склад" 2,8 млрд куб. м газу із сумарних запасів 18,7 млрд куб. м.

Зміна кон'юнктури (різке подорожчання та дефіцит) на європейському ринку газу та зростання з осені минулого року ризиків російської агресії призвели до того, що до початку лютого 2022 року запаси нерезидентів в українських ПСГ зменшилися до 0,2 млрд куб. м.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА