13:35 27.05.2022

"Нафтогазу" поставлено завдання стати національним оператором на ринку нафтопродуктів – голова правління Вітренко

4 хв читати
"Нафтогазу" поставлено завдання стати національним оператором на ринку нафтопродуктів – голова правління Вітренко

Перед НАК "Нафтогаз України" поставлено завдання стати так званим національним оператором на ринку нафтопродуктів, щоб забезпечити справедливість цін на ринку, повідомив голова правління НАК Юрій Вітренко.

"Ідея полягає не в тому, що держава хоче монополізувати цей ринок. Але зараз на ринку має з’явитися потужний державний гравець, до якого була би повна довіра і з боку держави, і з боку людей - із розумінням, що ціни на цих заправках є справедливими й чесними", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, існує певна недовіра до приватних великих мереж АЗС.

"Коли є державний гравець із суттєвою часткою ринку - 15-20-30%, тобто не 100%, але й не 1% – тоді є більше довіри, що у споживачів є можливість купувати за справедливою конкурентною ціною… Якщо мережа займає 30% ринку, то це вже дає реальну альтернативу людям. У свою чергу, це примушуватиме приватних операторів теж не задирати ціни", – пояснив Вітренко.

Він зазначив, що коли конкуренція на ринку недосконала, то поява державного гравця дозволяє зробити його ціновим лідером і відмовитися від державного регулювання цін.

"Нафтогаз" має бути оператором національної мережі, щоб не було питання зависокої ціни. Це завдання поставив президент. Також ми можемо бути для держави ефективним інструментом співпраці з найбільшими у світі компаніями щодо ресурсу", – сказав голова правління НАК.

Вітренко уточнив, що "Нафтогаз" іще не отримав контролю над мережею АЗС Glusco. "Там є певні нюанси, але сподіваюся, що держава проявить певну волю, і ми матимемо контроль над АЗС", – сказав голова правління НАК.

Водночас він наголосив, що наявність АЗС у нинішніх умовах не означає наявності нафтопродуктів.

Вітренко додав, що навіть не питання знайти бензин та дизель за кордоном. "Наприклад, тут у Давосі я провів переговори з провідними компаніями, і ми маємо можливість просто зараз у європейські порти привезти дуже великий обсяг палива, щоб покрити всі потреби українського ринку. Для великих компаній масштаб українського ринку порівняно невеликий, вони кажуть: "Питань немає, всі ваші потреби ми можемо закрити завтра", - повідомив голова правління "Нафтогазу".

За його словами, проблема полягає в тому, що ці великі компанії можуть поставити паливо у великі порти – Амстердам, Роттердам, Антверпен або порти Середземномор'я, тоді як паливо потрібне на кордоні України або в портах Польщі та Румунії з допомогою в логістиці з цих портів в Україну.

"Наразі логістики в необхідних обсягах немає. Потрібно домовлятися з такими країнами, як Польща, Румунія, Угорщина, Словаччина, щоб вони нестандартним шляхом розширювали логістичні можливості або навіть іноді давали пріоритет логістиці нафтопродуктів до України. Це питання не тільки бізнесу чи економіки, а й політки", – зазначив Вітренко.

На його думку, роль "Нафтогазу" – вирішувати комерційні питання, які складніше вирішити приватному бізнесу, наприклад, великим міжнародним компаніям може бути легше за поточних умов укладати контракти на постачання великих обсягів нафтопродуктів саме національній компанії або резервувати на тривалий термін логістичні потужності.

"Якщо уряду потрібна допомога від "Нафтогазу" в частині нових компетенцій, то ми можемо спробувати ці компетенції розвинути або придбати на ринку, але на це потрібен час, і тут не може бути гарантій", – додав Вітренко.

Відповідаючи на запитання щодо мережі національного оператора, голова правління "Нафтогазу" повідомив, що йдеться і про заправки, які НАК повністю контролює, і про заправки "Укрнафти", в якій "Нафтогаз" має мажоритарну частку.

"Там ми маємо суттєвий вплив і можемо проконтролювати, щоб ціни були адекватні. Коли у нас буде власна мережа, у нас буде чітке розуміння собівартості - не в теорії, а на практиці. З логістикою ми теж готові допомогти, в нас достатньо фінансового ресурсу, щоб зараз забронювати будь-яку логістику, головне - покажіть її нам", – наголосив Вітренко.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Денис Шмигаль 13 травня заявив про рішення Кабінету Міністрів передати 172 заправки компанії Glusco в управління державної компанії НАК "Нафтогаз України".

Тоді прем'єр повідомив про наявність рішення суду, яке передбачає передання відповідного майна державі. Він наголосив: "Позиція тут чітка: активи Росії та пов'язаних із нею компаній в Україні мають перейти нашій державі та працюватимуть на благо нашої країни та всіх українців".

Крім цього, у 100% дочірньої компанії "Нафтогазу" – "Укргазвидобування" – є мережа з 21 заправки U.GO у Харкові та Харківській області, тоді як "Укрнафті", в якій частка НАК 50%+1 акція, належать 537 АЗС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА