13:51 27.05.2022

"Нафтогаз" у 2022 р. очікує зниження видобутку газу на 3-6% - голова компанії

2 хв читати
"Нафтогаз" у 2022 р. очікує зниження видобутку газу на 3-6% - голова компанії

НАК "Нафтогаз України" за результатами 2022 року прогнозує зниження обсягів видобутку газу на 3-6% через війну, повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"У "Нафтогазу" було зростання до війни, ми з кінця минулого року переломили тенденцію і почали нарощувати видобуток. Через війну він почав падати на 3-4-5%. Щодо року ми прогнозуємо, що буде зниження на 3-6%, але за поточних тенденцій це точно навіть не 10%", – сказав Вітренко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" на полях Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) у Давосі.

Виступаючи на ВЕФ, генеральний директор "Смарт-Холдингу" Юлія Кір'янова повідомила, що в компанії через війну видобуток упав на 22%, і спрогнозувала, що загалом видобуток в Україні цього року знизиться до 16 млрд куб. м порівняно з 19,8 млрд куб. м у 2021 році.

За словами Вітренко, частина приватних компаній на початку війни призупинила видобуток, потім вивела його на довоєнний рівень, проте тепер скаржиться на відсутність експорту, стверджуючи, що це призведе до зниження видобутку.

При цьому голова "Нафтогазу" заявив, що не бачить підстав для приватних компаній скорочувати обсяги видобутку, незважаючи на те, що експорт газу наразі закритий.

"Ми як великий гравець на цьому ринку розуміємо, що та ціна, яка є на ринку, зокрема, за якою ми купуємо газ у приватних компаній, вона є вищою, ніж найбільша рента і всі витрати на видобуток, які можуть бути", – зазначив Вітренко.

"Тому жодних підстав для них скорочувати видобуток немає, а навпаки. Це я вже не кажу про патріотизм, бо податки від видобутку газу дуже важливі для країни, як і енергетична незалежність", – наголосив глава "Нафтогазу".

Як повідомлялося, Україна тимчасово призупинила можливість експорту газу з території країни. Обмеження було запроваджено наказом Міненерго №99 від 3 березня 2022 року у зв’язку з бойовими діями на території України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА