14:37 30.05.2022

Розблокувати український зерновий експорт можуть морські конвої чи протикорабельна зброя – заступник міністра Висоцький

2 хв читати
Розблокувати український зерновий експорт можуть морські конвої чи протикорабельна зброя – заступник міністра Висоцький

Кабінет Міністрів України проводить переговори з міжнародними партнерами щодо зняття блокади українських чорноморських портів, зокрема, розглядаються військові способи відновлення зернового експорту.

Серед можливих варіантів – військові конвої для супроводу суден-зерновозів або забезпечення України достатньою кількістю протикорабельної зброї, повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі телеканалу ICTV у понеділок.

"Тема міжнародної продовольчої безпеки, а її неможливо реалізувати без експорту сільгосппродукції з України, обговорюється щодня. Ми це робимо з міжнародними організаціями, зокрема з ООН, а також безпосередньо з країнами ЄС, Великою Британією, США, з країнами - імпортерами нашого зерна", - наголосив заступник міністра.

Він наголосив на важливості заходів щодо деблокади української експортної інфраструктури в найближчі кілька тижнів, доки у світі не посилилася продовольча криза. Також заступник міністра наголосив на недостатній пропускній спроможності альтернативних шляхів експорту зерна порівняно з чорноморськими морпортами.

Серед військових шляхів розблокування зернового експорту Висоцький відзначив конвої військових кораблів країн-партнерів України для супроводу зернових вантажів, які нерідко використовуються в міжнародній практиці.

За даними Висоцького, іншим варіантом відновлення логістики з українських морпортів може стати забезпечення України достатньою кількістю протикорабельної зброї, яка зможе гарантувати відсіч військовому флоту РФ.

Як повідомлялося, до російського військового вторгнення Україна щомісяця експортувала до 5 млн тонн сільгосппродукції через порти Одеси та Миколаєва, проте зараз через їх морську блокаду Росією країна може щомісяця перевозити близько 1 млн тонн зернових.

За даними Інституту аграрної економіки, вартість українського аграрного експорту за два місяці війни з РФ (березень-квітень) сягнула $1,74 млрд, тоді як у січні-лютому постачання такої продукції принесли у 3,2 разу більше виручки - $5,68 млрд. Загалом за січень-квітень країна експортувала продукції АПК на $7,42 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА