15:43 31.05.2022

Втрати РФ від нафтового ембарго ЄС становитимуть третину її річного військового бюджету – міністр енергетики України

2 хв читати
Втрати РФ від нафтового ембарго ЄС становитимуть третину її річного військового бюджету – міністр енергетики України

Втрати РФ після запровадження Євросоюзом ембарго на російську нафту та нафтопродукти становитимуть 1/3 частину її військового бюджету у 2021 році та підірвуть спроможність Кремля фінансувати війну в Україні, написав міністр енергетики Герман Галущенко на своїй сторінці у фейсбуці у вівторок.

За його словами, заборона є частковою і поширюватиметься на танкерну нафту та нафтопродукти, а отже - 2/3 постачання до Євросоюзу. Поки що ЄС залишає тимчасовий виняток для трубопровідної нафти, але при цьому до кінця 2022 року імпорт російської нафти в ЄС має скоротитися на 90%.

Галущенко послався на Bloomberg, який оцінює річні збитки Росії від нафтового ембарго ЄС у розмірі близько $10 млрд, бо РФ буде змушена продавати свою нафту в Азію зі значним дисконтом.

За інформацією міністра, ще $12 млрд збитків РФ зазнає внаслідок відмови Польщі та Німеччини від російської нафти, яку країни одержують через північну нитку нафтопроводу "Дружба". Все разом це становитиме 1/3 військового бюджету Росії у 2021 році.

"На жаль, забанити нафту не вийшло одномоментно. Але сам факт ембарго зробить російську нафту ще більш "токсичною", відкриє шлях новим постачальникам, підірве економічну спроможність Кремля фінансувати війну", - вважає міністр.

Він висловив подяку всім лідерам Євросоюзу за черговий прояв солідарності з Україною, а також Європейській Комісії, яка доклала всіх зусиль для ухвалення цього рішення.

"Рішення щодо ембарго стало знаком того, що принципи мають значення. Що цінності є важливішими за ціни. Особливо цей ціннісний вимір відчутний у позиції Польщі, яка є одним із флагманів санкцій проти Росії. І Німеччини, яка продемонструвала політичну волю і швидко знайшла заміну російській нафті", – констатував Галущенко.

Міністр резюмував: Росія невдовзі більше не зможе нікому нав'язувати свою волю через шантаж енергоносіями та не зможе вести війни через відсутність зброї та грошей.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА